A felesége miatt fosztják meg tisztségtől Zimbabwe örökös diktátorát

Saját pártja is Mugabe ellen fordult, és azzal vádolják, hogy valójában felesége bitorolta a hatalmat.

MN
2017. 11. 20. 21:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Robert Mugabe a megszabott határidő lejártáig nem volt hajlandó önként lemondani, a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Egysége – Hazafias Front (ZANU-PF) párt kedden megkezdi az eljárást, amellyel hivatalosan is megfosztják az elnöki tisztségtől a katonai puccsal megbuktatott államfőt. A BBC-nek nyilatkozó Paul Mangwana pártvezető szerint a folyamat akár két napot is igénybe vehet, de Mugabét szerdán biztosan el lehet távolítani – miután harminchét évet töltött az ország élén.

A hadsereg – feltehetően kínai jóváhagyással – múlt hétfőn vette át a hatalmat és helyezte házi őrizetbe Mugabét. A katonai vezetők az öröklési harcba avatkoztak be. A kilencvenhárom éves diktátor a feleségét, Grace Mugabét látta volna szívesen az elnöki székben, a hadsereg viszont leváltott alelnök, Emmerson Mnangagwa pártjára állt, aki hamarosan visszatérhet az országba.

Erre utal az is, hogy  Mugabe ellen a megfosztási eljárásban felhozott bűnök közt szerepel az is: megengedte a feleséségnek, hogy „bitorolja az alkotmányos hatalmat”, pedig az asszony erre nem volt feljogosítva. Emellett súlyos kötelezettségszegéssel, az alkotmány megsértésével vádolják, illetve azzal, hogy képtelen volt fenntartani a rendet és megvédeni az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.