A genfi béketárgyalásokon Aszad eltávolítását szeretnék elérni

Patthelyzet alakult ki, Damaszkusz nem hajlandó Aszad távozásáról tárgyalni.

MTI
2017. 11. 27. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai ellenzék célja, hogy elérje Bassár el-Aszad szíriai elnök eltávolítását a hatalomból  – jelentette ki hétfőn Naszr al-Haríri, annak az egységes küldöttségnek a vezetője, amely a szíriai ellenzék főbb szervezeteinek a nevében első alkalommal készül tárgyalni a kedden Genfben az ENSZ égisze alatt tartandó újabb béketárgyalási fordulón.

Naszr al-Haríri szerint tárgyalópartnereivel kész komoly és közvetlen párbeszédet folytatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015 decemberében elfogadott, 2254-es számú határozata alapján. A dokumentum értelmében a polgárháború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellene felállítani, egy új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani az ENSZ felügyelete alatt.

„Hangsúlyozzuk, hogy célunk olyan politikai átmenet, amelynek a kezdetén Aszad távozik” – mondta Haríri újságíróknak, miután megérkezett Genfbe.

A világszervezet közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott egyebek mellett azért, mert Damaszkusz nem hajlandó Aszad távozásáról tárgyalni.

Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja szerint a szíriai kormány egyelőre nem közölte egyértelműen, hogy részt vesz-e a háború rendezését célzó béketárgyalásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.