A palesztinok befagyasztanak minden kapcsolatot az amerikai kormányzattal

Két hónapja még kezet rázott a PFSZ vezetője az amerikai elnökkel.

MTI
2017. 11. 21. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztin hatóság befagyaszt minden kapcsolatot az amerikai kormányzati tisztviselőkkel, mert Washington a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) ottani irodájának bezárásával fenyegetőzött – közölte az izraeli média.

„Az Egyesült Államokban működő palesztin képviselettel gyakorlatilag befagyasztottak minden találkozót, és mi ezt hivatalossá tesszük” – indokolta a lépést bejelentő Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter, akit a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet idézett kedden.

A PFSZ szóvivője is megerősítette, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök utasítást adott minden amerikai kormányzati kapcsolat beszüntetésére.

Az ügy előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzata azzal fenyegetőzött, felfüggeszti a PFSZ washingtoni irodájának működését, mert megszegte azt az amerikai törvényt, amely szerint nem kezdeményezhet és nem támogathat Izrael-ellenes jogi lépéseket a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Két hónappal ezelőtt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság és a PFSZ elnöke viszont nyilvánosan arra szólított fel, hogy idézzék be az izraeli vezetőket a Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

„Felkértük a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy indítson nyomozást, és ítélje el az izraeli tisztségviselőket a részvételükért a telepesek tevékenységében és a népünk elleni agresszióért” – mondta Abbász az ENSZ Közgyűlésében, New Yorkban tartott beszédében szeptemberben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.