A rabszolgaság új korszaka ellenében tanácskozik az ENSZ BT

Menekültek százait adják el rabszolgának Nigerben és Líbiában néhány száz dollárért.

MN
2017. 11. 28. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai emberkereskedelemről és az afrikai menekültek rabszolgának eladásáról tart ülést szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa Franciaország felkérésére. Céljuk, hogy tájékozódjanak az ügyben, és hogy ismertessék a tanács elutasító álláspontját az embertelen gyakorlattal kapcsolatban – közölte hétfőn Francois Delattre, Franciaország ENSZ-nagykövete. Mint elmondta, nemet mondani az elfogadhatatlan helyzetre kevés, mindenképpen megoldást kell találni az elnyomás felszámolására. A problémát ezért megvitatják az Európai Unió és az Afrikai Unió kétnapos, az elefántcsontparti Abidjanban tartandó csúcstalálkozóján szerdán és csütörtökön.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) már áprilisban beszámolt arról, hogy menekültek százait adták el rabszolgának a nyugat-afrikai Nigerben és az észak-afrikai Líbiában – írja az MTI. A CNN amerikai hírtelevízió pedig nemrég rejtett kamerás felvételeket mutatott be arról, miként adtak el néhány száz dollárért nigériai migránsokat rabszolgának az észak-afrikai ország fővárosa, Tripoli külterületén. Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása és Kadhafi meggyilkolása után káoszba süllyedt, rivális fegyveres szervezetek, hadurak és terroristák igyekeznek minél nagyobb területeket az ellenőrzésük alá vonni, emiatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. A legtöbb Líbiába érkező menekült Fekete-Afrikából igyekszik eljutni Európába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.