A szerb elnök a múlt lezárására szólított fel a Mladic elleni ítélet után

Aleksandar Vucic szerint a szerbeknek az ítélethirdetést követően el kell kezdeniük a jövőépítést.

MN
2017. 11. 22. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aleksandar Vucic szerb elnök úgy reagált Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok perének lezárására, hogy végre befejeződhet a múltba nézés, és elkezdődhet egy szebb és jobb jövő építése, hiszen a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ítéletet hirdetett. Szerinte senkit nem lepett meg az ítélet, az életfogytig tartó börtönbüntetés. A szerb államfő újvidéki nyilatkozatában arra szólította fel a szerbeket, az ítélethirdetés után kezdjék el a jövőépítést, hogy a gyerekeik egy jobb világban nőhessenek fel, és gondolkozzanak azon, hogyan lehet megőrizni a békét és a stabilitást a térségben, hogyan lehet gazdasági fejlődést és virágzást elérni. „Ne fulladjunk bele a múlt könnyeibe, hanem a munkánk verejtékével építsünk jobb jövőt mindannyiunknak” – fogalmazott a szerb elnök.

Bár Szerbia mindig is tiszteletben tartotta a más népek áldozatait, a szerb áldozatok nem kapták meg a kellő tiszteletet. Mindazonáltal az, hogy nem ítélték el a szerbek elleni atrocitásokkal vádolt bosnyákokat, horvátokat vagy albánokat, nem kisebbíti azokat a bűncselekményeket, amelyeket szerbek követtek el – emelte ki. Az Oslóban tartózkodó Ana Brnabic szerb miniszterelnök csak röviden reagált az ítélethirdetésre. Ő is azt hangsúlyozta, hogy ideje a jövőbe tekinteni és stabil államot építeni.

A Nemzetközi Törvényszék célja nem az igazságszolgáltatás vagy a térségbeli megbékélés, hanem szeretnék kimondani a szerbek kollektív bűnösségét az 1991–1995-ös délszláv háborúban elkövetett bűncselekményekért – vélekedett Dragomir Andjelkovic elemző a belgrádi Pink Televízió műsorában.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.