Andrej Babis mentelmi jogának megvonását kéri a cseh rendőrség

A hatóságok a Jaroslav Faltynek pártalelnök elleni büntetőeljárás felújítását is tervezik.

MTI
2017. 11. 21. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babis, az októberi cseh képviselőházi választáson győztes Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO 2011) mozgalom elnöke és Jaroslav Faltynek alelnök mentelmi jogának megvonását kérte a cseh a rendőrség az alsóháztól. A hatóságok a két parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás felújítását tervezik, amely összefügg a Gólyafészek (Capí hnízdo) nevű szabadidő- és kongresszusi központnak nyújtott európai uniós támogatással – közölte Stepánka Zenklová rendőrségi szóvivő kedden Prágában.

A rendőrség még szeptemberben büntetőjogi eljárást kezdeményezett Babis és Faltynek ellen, akiket a hatóságok uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítanak. Mindketten parlamenti képviselők, de a korábbi képviselőház megvonta mentelmi jogukat, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárás megindítását. Az októberi választáson az ANO 2011 mindkét vezetőjét újra parlamenti képviselővé választották, minek következtében a büntetőeljárást meg kellett szüntetni. A rendőrségnek az új összetételű parlamenttől, amely hivatalosan hétfőn alakult meg, ismét kérnie kell a két politikus kiadását a büntetőeljárás céljaira. Ez csak azután újítható fel, ha a parlament mindkét képviselőtől megvonja a mentelmi jogot.

A Gólyafészek az építésének éveiben, tehát 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, minek következtében – mint kisebb vállalkozás – jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafészek 50 millió koronás (580 millió forint) uniós támogatást szerzett. Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett. Babis a bírálatokat következetesen elutasítja, s azt állítja, hogy szabályos üzleti akcióról volt szó. Az akkori tulajdonosok nevét állítása szerint csak azért nem akarta korábban nyilvánosságra hozni, mert családtagok, s nem akarta őket kitenni a média zaklatásának.

Az ügyet jelenleg a Csalás Elleni Európai Hivatal is vizsgálja. Az OLAF döntése az év vége előtt várható – írta a cseh sajtó. A Gólyafészek vitatott uniós támogatása ügyében Babis és Faltynek mellett a rendőrség további kilenc személy ellen folytat vizsgálatot.

Az Andrej Babis vezette ANO 2011 megnyerte az októberi képviselőházi választást, és 78 mandátumot szerzett a 200 tagú parlamenti alsóházban. Milos Zeman államfő közölte, hogy Babist miniszterelnöknek nevezi ki, és kormányalakítással bízza meg. A várható büntetőeljárás miatt azonban úgy néz ki, hogy az ANO 2011 elnöke – legalábbis az első próbálkozásra – nem fog tudni többségi támogatottságú kormányt felállítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.