Ausztria: jól haladnak az ÖVP és az FPÖ közötti koalíciós tárgyalások

A menekültstátuszt elnyertek 6 helyett várhatóan csak 10 év után kérvényezhetnek majd állampolgárságot.

MTI
2017. 11. 17. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heinz-Christian Strache szerint jól haladnak a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között folyó koalíciós tárgyalások. Az FPÖ vezetője pénteken Bécsben beszélt erről, kiemelve, hogy különösen a biztonsági és védelmi kérdésekben sikerült már számos ügyben egyezségre jutni. A leendő osztrák kormánykoalíció terveiről eddig annyi konkrétumot lehet tudni, hogy a menekültstátuszt elnyert külföldiek várhatóan csak tíz év után kérvényezhetnek majd osztrák állampolgárságot a jelenlegi hat év helyett. Ezenkívül a menekülteknek járó juttatásokat is jelentősen csökkenteni akarják szövetségi szinten – írja az MTI.

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke szintén arról számolt be, hogy nagyon jól haladnak a tárgyalások, más területeken is előrelépések történtek az egyeztetéseken. A két párt jó együttműködése ellenére ugyanakkor kérdéses, hogy karácsony előtt le tudják-e zárni a koalíciós tárgyalásokat. Különösen a radikális jobboldali FPÖ tette egyértelművé, hogy nem szeretnék, ha határidők miatt nyomás nehezedne rájuk. Nem egy régi autót akarnak újrafényezni, hanem valami teljesen újat szeretnének nyújtani – fogalmazott Strache.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Sebastian Kurz a választások után bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei. Szerda este több mint háromezren tüntettek Bécsben az FPÖ lehetséges kormánykoalíciós tagsága ellen. Több tüntető az FPÖ-n belüli konkrét személyeknek a kormányban való részvétele ellen tiltakozott, mert szerintük ezek az emberek szélsőséges jobboldaliakkal állnak kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.