Az Európai Unió Bírósága elrendelte a bialowiezai fakivágások leállítását

A lengyel hatóságoknak tizenöt napjuk van bizonyítani, hogy eleget tesznek a tilalomnak.

MN
2017. 11. 21. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Bírósága elrendelte a fakivágás leállítását, hangsúlyozva, hogy amennyiben Lengyelország nem tesz eleget a kiadott végzésben foglaltaknak, akkor minden egyes nap után súlyos pénzbírságot fognak kiszabni.

Az Európai Bizottság tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben a kontinens utolsó érintetlen erdejének ritkítása miatt. Az uniós bíróság idén júniusban ideiglenes jelleggel elrendelte a fakivágások leállítását, amíg nem születik meg az ítélet az ügyben, de sajtóhírek szerint azóta is folyik az erdőirtás a számos ritka állatfajnak is otthont adó területen – írja az MTI.

A lengyel hatóságoknak tizenöt napjuk van bizonyítani, hogy a kivételes, valódi biztonsági kockázatokat jelentő eseteket leszámítva eleget tesznek a tilalomnak, a bizottság pedig ezután értékeli a helyzetet, s amennyiben a testület szakemberei arra a megállapításra jutnak, hogy az erdőirtással továbbra sem hagytak fel, akkor Brüsszel a bírósághoz fordulhat, amely jogsértés esetén legalább 100 ezer eurós (mintegy 31 millió forint) pénzbüntetést ró ki Varsóra minden nap után, amely eltelik a mostani értesítés és a fakivágások leállítása vagy az ítélet meghozatala között.

A bialowiezai ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, a lengyel hatóságok akkor hagyták jóvá a faritkítás kiterjesztését az erdőség nem védett részein. Ennek nyomán a tervek szerint több mint 180 ezer köbméter fát vágnak ki egy évtized alatt. Az intenzív fakivágás májusban kezdődött, ami a környezetvédők szerint veszélyezteti az erdőt, Varsó azonban azt hangoztatja, hogy az intézkedés célja épp az ősrengeteg pusztulásának megállítása, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködő rovarok támadták meg. A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A körülbelül húszezer állatfajnak és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó nemzeti park 1979-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.