Azért ítéltek el 16 férfit Egyiptomban, mert melegek

A vád erkölcstelenség. Az észak-afrikai országban a melegekkel szembeni jogsértések mindennaposak.

MN
2017. 11. 28. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat férfit ítéltek három év börtönre Egyiptomban „erkölcstelenség” vádjával – közölte kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, amely elítélte a bíróság döntését és sürgette az ítélet megsemmisítését.

Az MTI beszámolója szerint a jogvédő szervezet úgy véli, a tizenhat férfi ítélete újabb példa a homoszexuálisoknak és az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexek és Transzneműek) emberek közösségének az egyiptomi hatóságok általi üldözésére.

Az AI közölte: megsértették az érintett férfiaknak azt a jogát, hogy vélt szexuális beállítottságuktól függetlenül tisztességes bánásmódban részesüljenek a bűnvádi eljárás során. A brit székhelyű emberi jogvédő csoport negatív példaként említette, hogy a vád bizonyításához öt férfit invazív végbélvizsgálat alá vetettek.

Hírforrások és jogvédő szervezetek szerint Egyiptomban hadjárat indult az LMBT-közösség ellen, miután szeptember 22-én egy koncerten, a Masru Leila nevű arab rockbanda fellépésén szivárvány színű zászló lengettek. Az együttes frontembere, az énekes Hamed Szino nyíltan vállalja meleg mivoltát.

A zászlólengetéssel összefüggésben néhány nappal a koncert után hét embert vettek őrizetbe „szexuális deviancia népszerűsítésének” gyanújával.

Október elejére már csaknem 60 embert vettek őrizetbe az egyiptomi hatóságok, többségüket ugyancsak „szexuális deviancia népszerűsítésével és erkölcsrontó viselkedéssel” gyanúsították.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogvédő szervezet arról számolt be, hogy az egyiptomi médiaszabályozó testület eltiltotta a közszerepléstől a homoszexuális embereket az észak-afrikai arab országban. Kairó megtiltotta azt is, hogy a homoszexualitással kapcsolatos bármilyen jelszó megjelenjen a nyilvánosságban, és homoszexuális ember csakis akkor szerepelhet, ha elismeri „helytelen magatartását (másságát) és megbánását” – hívta fel a figyelmet a szervezet.

Egy egyiptomi jogvédő szervezet szerint szeptember 22. óta legalább 76 embert tartóztattak le szexuális beállítottságuk miatt.

A „szexuális deviancia népszerűsítése” Egyiptomban a homoszexualitás felvállalására használt hivatalos kifejezés. Bár az azonos neműekkel fenntartott viszonyt Egyiptomban konkrétan nem tiltja törvény, a melegekkel szembeni jogsértések mindennaposak. A konzervatív nézeteket követő észak-afrikai országban gyakorta tartóztatnak le meleg férfiakat, és rendszerint kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás címén emelnek ellenük vádat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.