Betiltanák az önállóan működő robotokat

Amennyiben nem előzzük meg az elterjedésüket, az végzetes következményekkel járhat.

Garamvölgyi Flóra
2017. 11. 20. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló kampányvideó látott napvilágot apró, de annál veszélyesebb robotokról, amelyek bármiféle felügyelet nélkül, szinte másodpercek alatt képesek az emberi élet kioltására. A nyolcperces kisfilm, amelyet a Kampány a Gyilkos Robotok Megállításáért nevű szervezet készített, a képzelet szüleménye, de technológiai szempontból már minden eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy autonóm módon működő robotokat, tankokat vagy drónokat gyárthassunk.

A megrázó videó célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gyilkos robotok fejlesztését megelőző jelleggel már most be kellene tiltani – vagy legalább szigorúbb szabályozásnak kellene alávetni –, mert amennyiben nem előzzük meg az elterjedésüket, az végzetes következményekkel járhat.

 

A kezdeményezést az ENSZ is igyekszik támogatni, részben azzal, hogy a rövidfilmet bemutatták a legutóbbi, hagyományos fegyverekről szóló konferenciájukon. A téma több szempontból is aktuális, de főként azért, mert jelenleg a hadseregek a legnagyobb anyagi támogatói a mesterségesintelligencia- és robotikai kutatásoknak. A világ fegyverekkel legsűrűbben ellátott részén, Észak- és Dél-Korea határán pedig már olyan önállóan működő drónokat alkalmaznak, amelyek akár néhány kilométer távolságból is képesek felismerni és azonosítani a célpontokat. 

Igencsak szembetűnő a hasonlóság a 70-es években kialakult, biológiai fegyverekkel kapcsolatos vita és a mostani, robotokról szóló dilemma között. Akkor a tudósok nyomásgyakorlása eredményes volt, hiszen végül nemzetközi tilalmakkal szabályozták ezeket a pusztító fegyvereket. De nem ez az egyetlen párhuzam a biológiai fegyverek és az intelligens gyilkos robotok között: mindkettő költséghatékony fegyver, így kézenfekvő megoldást jelenthetnek azoknak az államoknak, amelyek támadásra készülnek – írja a Guardian.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.