Büntetlenül lehet marihuánát fogyasztani Grúziában

Grúzia alkotmánybírói szerint a marihuána fogyasztása nem veszélyezteti a közérdeket.

MTI
2017. 11. 30. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grúz alkotmánybíróság csütörtöki ítéletében alkotmányellenesnek mondta ki a marihuána fogyasztásának büntethetőségét, helyt adva az ellenzéki Toboz (Gircsi) nevű liberális párt indítványának.

A testület ítéletéig a büntető törvénykönyv nem szabadságvesztés jellegű büntetéseket – pénzbírságot, illetve közérdekű munkát – helyezett kilátásba ezeknek a kábítószereknek a fogyasztóival szemben.

Az alkotmánybíróság szerint az indítványozó beadványában az alaptörvény szabad személyiségfejlesztésről szóló cikkére hivatkozva kérte a büntető törvénykönyv vonatkozó cikke alkotmányellenességének megállapítását. Ez a szabályozás törvénybe ütköző cselekménynek minősítette a kis mennyiségű kábítószer saját használatra való termesztését, előállítását, megszerzését, birtoklását, illetve orvosi recept nélküli fogyasztását. A Toboz beadványában egyebek mellett arra is hivatkozott, hogy a marihuána szolgálhat az orvosi mellett rekreációs célokat is, és az egyes emberek joga dönteni kikapcsolódásuk mikéntjéről.

A testület megállapította: a marihuánafogyasztás nem jelent veszélyt a közérdekre, s a büntetés alkalmazása az egyén egészségének védelmére olyan fajta állami gyámkodást jelent, hogy az már összeegyeztethetetlen a szabad társadalom eszméjével.

Hozzátették: a parlament alperesként nem volt képes a gyakorlati életből vett példákkal vagy tudományos kutatásokkal kellően alátámasztott bizonyítékokkal meggyőzni a bírákat arról, hogy a marihuánafogyasztás következtében előállt bódult állapot vagy az elvonási tünetek növelnék a bűncselekmények elkövetésének, illetve a közrend megbontásának kockázatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.