CNN: Beleegyezett a lemondásba Robert Mugabe

Az elnök és felesége, Grace a katonákkal kötött alku értelmében teljes védettséget kap.

MN
2017. 11. 20. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Mugabe zimbabwei elnök beleegyezett abba, hogy lemond, és megfogalmazta a lemondásáról szóló levelet – számolt be hétfőn a CNN amerikai hírtelevízió egy forrást idézve, amely előtt ismert a politikus és a hatalmat a múlt héten átvevő hadsereg tábornokaival folytatott tárgyalások állása. A katonákkal kötött alku értelmében Mugabe és felesége, Grace teljes védettséget kap.

Két magas rangú kormányzati forrás a brit hírügynökségnek már vasárnap este arról számolt be, hogy Mugabe kész lemondani, de távozásának körülményeiről nem tudtak részletekkel szolgálni – írja az MTI.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Robert Mugabe – a várakozásokkal ellentétben – nem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében, és közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.

A hadsereg által házi őrizetbe vett 93 éves vezetőt a kormánypárt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága vasárnap leváltotta pártelnöki tisztségéből, és bejelentették, hogy ha hétfő délig nem mond le az államfői tisztségről, kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.

Mint megírtuk, a közelmúltban Mugabe menesztette a „Krokodil” becenevű Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és „Gucci Grace” gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását, múlt hét szerdán pedig meg is történt a katonai hatalomátvétel Zimbabwében. A 37 éves állam ezzel története első államcsínyét élte át és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már 37 ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.