Egyedül nem bírja megfékezni bűnbandáit Albánia

A balkáni ország az Európai Unió tagországaitól kért segítséget a szervezett bűnözés felszámolására.

MTI
2017. 11. 21. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az albán miniszterelnök levélben kérte az Európai Unió tagországainak segítségét a szervezett bűnözés elleni harcban. Az AP hírügynökség hétfőn betekinthetett a levélbe, amelyben Edi Rama azt írta: a bűnbandák vezetőit el kell fogni és bíróság elé állítani, valamint el kell kobozni tőlük a törvényellenes tevékenységükből származó vagyontárgyakat.

Az albán bűnbandák vezetői közül csak keveseket tartóztatnak le és állítanak bíróság elé. A miniszterelnök szerint egyesek közülük vígan élnek az EU-tagországokban.

A szervezett bűnözés – főleg a kábítószer-kereskedelem – elleni küzdelem az egyik legnehezebb feladat, amellyel Albániának meg kell birkóznia. A balkáni ország jövőre szeretné elkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Mint Edi Rama mondta, hazája ért el már sikereket abban, hogy ne tekintsék Európa „kannabiszfővárosának”, több tucatnyi termesztőt tartóztattak le, és ültetvényeiket felszámolták. Az olasz pénzügyőrég helikoptereinek segítségével nyolcvannyolc ültetvényt számoltak fel idén. 2014-ben Albánia déli részén egy akkora ültetvényt semmisítettek meg, amelynek az eladott termése az ország bruttó hazai össztermékének (gdp) a harmadát tette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.