Egyelőre nem mond le a libanoni kormányfő

Az államfő kérésére marad a posztján Szaad Haríri.

MTI
2017. 11. 22. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő politikus a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

A libanoni kormányfő november 4-én jelentette be rijádi útján lemondását. A váratlan bejelentés belpolitikai válságba taszította országát, amely a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia elmérgesedő rivalizálásának középpontjában találta magát. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy félti az életét. Kifogásolta Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet befolyásának növekedését országában.

Szerdán azt mondta, minden libanoni pártnak elkötelezettnek kell lennie abban, hogy Libanon kimaradjon a regionális konfliktusokból. Az utalás a Libanonban befolyásos, Irán-barát Hezbollahra vonatkozott, amelynek regionális szerepét komoly aggodalommal figyeli Szaúd-Arábia. Haríri hangoztatta, reméli, hogy döntése lehetőséget teremt a felelősségteljes párbeszéd előtt.

Libanoni állami tisztviselők és Harírihez közel álló magas rangú politikusok azt állították, hogy a kormányfőt Rijádban arra késztették, mondjon le, és fogva tartották. Ezt Haríri cáfolta. A kormányfő francia közvetítés eredményeképpen, Párizst és Kairót érintve tért vissza Libanonba kedden.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.