Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a bankokra a kiberbűnözők

A Swift nem közli a kibertámadások számát és az ellopott összegeket, de azért egyes esetek kiszivárognak.

MN
2017. 11. 29. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre kifinomultabb eszközöket használó hekkerek veszélyére figyelmeztet a nemzetközi átutalásokat lebonyolító, brüsszeli székhelyű Swift. A szervezet, amelynek rendszerében naponta sok ezer milliárd dollár mozog, azóta sürgeti a bankokat, hogy erősítsék meg a számítógépes rendszereik biztonságát, hogy tavaly januárban hekkerek 81 millió dollárral rövidítették meg a Bangladesh Bankot, és csak a véletlenen, egy betűtévesztésen múlt, hogy nem loptak el sokkal több pénzt.

„Az ellenfeleink továbbfejlesztették a tudásukat” – idézi a Reuters azt a jelentést, amelyet a Swift a BAE Systems kiberbiztonsági részlegével közösen írt. Eszerint egyszerűen nem szabad azt gondolni, hogy bármilyen rendszer teljesen biztonságos lenne. A Swift nem hajlandó közölni a banki kibertámadások számát és az ellopott összegeket, de azért egyes esetek ki szoktak szivárogni. A tajvani Far Eastern International Bank például a múlt hónapban félmillió dollárt vesztett, a nepáli NIC Asia Banktól pedig 580 ezer dollárt loptak el nemrég hekkerek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.