Elfogtak Németországban hat szír férfit, terrorizmussal gyanúsítják őket

A hatóságok szerint Essenben, a karácsonyi vásárban léptek volna akcióba az őrizetbe vett szírek.

MTI
2017. 11. 21. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogtak Németországban hat szír férfit, akik a hatóságok szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjai, és valószínűleg merényletekre készültek – jelentette a Die Welt című lap. A frankfurti tartományi legfőbb ügyészség megerősítette az információkat, és közölte, hogy a csoport egy nyilvános helyszín ellen tervezett támadást.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a merénylet tervezésének korai szakaszában fogták el a hat férfit, akik a nyomozás első megállapításai szerint még nem választottak ki konkrét célpontot.

Mindannyian menedékkérőként érkeztek Németországba, négyen 2014-ben, ketten 2015-ben. Elfogásukban 500 rendőr vett részt. Hármat Kasselben, a többieket Hannoverben, Essenben és Lipcsében vették őrizetbe. Külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják őket. A razzia során átkutattak nyolc lakást, lefoglaltak iratokat, mobiltelefonokat és laptopokat.

A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk) biztonsági körökből származó értesülése szerint a 20 és 28 év közötti férfiak egy esseni karácsonyi vásáron akarhattak merényletet végrehajtani. A Kölner Statdtanzeiger című lap ugyancsak biztonsági körökre hivatkozva azt írta, hogy egy esseni bevásárlóközpont is szóba jöhetett lehetséges célpontként. A csoportot mindkét forrás szerint hosszabb ideje megfigyelték.

A Die Welt azt írta, hogy az eljárást menekültektől kapott információk alapján indították el. Az informátorok szerint a hat férfi az Iszlám Állam harcosa volt Szíriában. A nyomozás eredményei szerint Németországban kapcsolatban álltak egymással, és nem szakítottak radikális iszlamista nézeteikkel.

A Die Welt az online kiadásában közölt jelentésében hozzátette, hogy a német hatóságokhoz gyakran jutnak el értesülések a menekültek között Szíriából és Irakból beszivárgott lehetséges terroristákról és háborús bűnösökről, de az esetek többségéről kiderült, hogy lejáratásról vagy tévedésről van szó. Azonban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) néhány tucat ügyben nyomozást indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.