Észak-Korea: súlyos provokáció, hogy az ország ismét felkerült a terrorizmust támogatók listájára

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján eddig Irán, Szudán és Szíria szerepelt.

MTI
2017. 11. 22. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A phenjani külügyi tárca a lépés miatt elítélte az Egyesült Államokat, és azzal is megvádolta Washingtont, hogy ellenséges politikát folytat Észak-Korea ellen.

A külügyi nyilatkozat szerint Észak-Korea ezért tovább folytatja atomprogramja kiépítését. Az állami hírügynökségek egy szóvivőt idézve ismét azt bizonygatták, hogy az atomfegyverek Észak-Korea szuverenitásának megőrzését szolgálják.

Phenjan szerint a listára helyezés rávilágított Washington azon szándékára, hogy minden lehetséges úton-módon az észak-koreai vezetés ideológiájának és rendszerének megsemmisítésére törekszik. Az Egyesült Államokat felelősségre fogják vonni provokációja mindennemű következményért – tette hozzá az észak-koreai minisztérium.

Ez volt a phenjani rezsim első hivatalos reagálása azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, visszahelyezi a kommunista államot a terrorizmust támogató államok listájára, amelyen egyszer már szerepelt, mégpedig 1988 és 2008 között, mert állampolgárai 1987-ben 115 halálos áldozatot követelő bombamerényletet követtek el egy dél-koreai repülőgép ellen. 2008-ban azonban az akkori amerikai kormányzat levette a lajstromról, annak érdekében, hogy Phenjant rábírja nukleáris fegyverkezési programjának leállítására.

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján eddig Irán, Szudán és Szíria szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.