Ismét megnyitották Bali nemzetközi repterét

Az indonéz sziget légikikötőjét a hétvégi vulkáni tevékenység miatt zárták le.

MTI
2017. 11. 29. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megnyitották szerdán Bali nemzetközi repterét, miután két napig volt zárva volt az Agung vulkán fokozott tevékenysége miatt.

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, a keletkezett hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott. A légtérzárlat turisták tízezreit kényszerítette maradásra a szigeten.

A légikikötő normális üzemmódban működik – közölték a hatóságok azt követően, hogy a korábbi legmagasabb szintű riasztást egy fokozattal csökkentették.

A Singapore Airlines, a Qantas ausztrál légitársaság és fapados-leányvállalata, a Jetstar közölte, hogy ismét küldenek járatokat Balira.

A repülőtér szóvivője elmondta, hogy mintegy 430 belföldi és külföldi légi járatot töröltek még szerdán is.

A több mint háromezer méter magas vulkán már szeptember közepén küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint százharmincezer ember menekült el. A vulkáni tevékenység később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakhelyükre. A múlt hét végén azonban ismét vészjósló jelek érkeztek a tűzhányóból.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint tíz kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy ezerkétszáz ember vesztette életét.

Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigettől nyugatra fekszik. Indonézia harminchárom tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.

Időközben az indonéziai katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho közölte, hogy a Jáva szigetét sújtó Cempaka trópusi vihar által előidézett áradások, földcsuszamlások és tornádók következtében legalább 20 ember életét vesztette. Tizenöten földcsuszamlásokban, négyen áradásokban lelték halálukat, ezreket érint a természeti csapás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.