Korrupcióval gyanúsított magas rangú kínai katona lett öngyilkos

A kínai központi katonai bizottság tagjával szemben kenőpénz odaadása és elfogadása volt a vád.

MTI
2017. 11. 28. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyilkos lett egy kínai hadseregtábornok, miután korrupció gyanújával augusztus végén vizsgálatot indítottak ellene: Csang Jang pekingi lakásában november 23-án felakasztotta magát – jelentették kedden a kínai állami tájékoztatási eszközök.

Csang Jang a központi katonai bizottság, a népköztársaság legmagasabb szintű katonai testületének a tagja volt. A helyi tömegtájékoztatási eszközök igen ritkán számolnak be magas rangú személyek öngyilkosságáról, ha korrupció miatt egyáltalán előfordulnak ilyesmik ebben a körben. Alacsonyabb szinteken, politikusok, vállalatvezetők körében gyakrabban esik meg, hogy valaki korrupció vádja miatt önként vet véget életének.

„Csang Jang súlyosan megsértette a pártfegyelmet és a törvényt. Az a gyanú merült fel, hogy adott és kapott kenőpénzt s nem tudott elszámolni nagy értékű javak eredetével” – közölte a védelmi minisztérium. Csang tábornok a posztok odaítéléséért felelt a katonai bizottságban, amelynek elnöke Hszi Csin-ping államfő és pártfőtitkár.

Hszi Csin-ping öt évvel ezelőtt korrupcióellenes kampányt hirdetett meg a kormányzati apparátus és a hadsereg minden szintjén. Ez utóbbi több mint kétmillió főt számlál. Az antikorrupciós kampány során a körülbelül 90 millió taggal rendelkező kommunista párt másfél millió káderét büntették meg – írta az AFP.

A Csiefangcsün Pao, a kínai hadsereg lapja kommentárban ítélte el, hogy Csang tábornok „szégyenletes módon” véget vetett életének, kivonva magát a pártfegyelem és a törvények megsértése miatti büntetés terhe alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.