Lech Walesa már nem bízik Orbán Viktorban

Gdanski hajógyár, Szolidaritás, Nobel-békedíj – hazája mégis ferde szemmel tekint Lech Walesára.

MN
2017. 11. 30. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egy világ tekint rá elismeréssel, Lengyelországban per folyik Lech Walesa ellen – írja a Heti Válasz, amely legfrissebb számában interjút közöl a volt lengyel köztársasági elnökkel.

Walesát azért vizsgálja a bíróság, mert – a Czeslaw Kiszczak 2015-ben elhunyt kommunista belügyminiszter és kormányfő otthonából előkerült dokumentumok szerint – a hetvenes években beszervezte őt a titkosszolgálat, amelynek Bolek álnéven jelentéseket írt. A volt államfő ezt tagadja, ám a lengyel közvélemény emiatt megosztott a személyét illetően.

– Elnök úr, hogy van?
– Közepesen. Hetvenöt éves vagyok, összecsomagoltam. Mennék már másfelé, elegem van ebből a világból.”

E vallomással kezdi a beszélgetést Lech Walesa, azonban hozzáteszi, hogy ez nem a politikai helyzetre vonatkozik, mert az minél nehezebb, annál jobban inspirálja őt, még ma is. Azért, hogy még mindig aktívan részt vesz a politikában, a tőke indokolatlan koncentrációját teszi felelőssé, amely szerinte visszafogja a gazdasági növekedést és igazságtalanná teszi a világot.

Walesa az interjúban azt is állítja: a demokrácia ma képtelen arra, hogy uralja a populizmust és a demagógiát.

„Hülyeségeket beszélnek, és megnyerik a választást. Ezzel kezdeni kellene valamit, ezt pedig a mi nemzedékünk feladata lenne végigvitázni.”

Lech Walesa ezután azt részletezi, hogy ha tudta volna, hogy a társadalom ennyire nincs felkészülve a demokráciára, akkor „tovább húzta volna” a kommunizmus elleni harcát, és hogy ma a piacgazdaságba már több szocializmust vinne.

A Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője a magyar politikát is követi.

„Nem tetszik, ami ott folyik. ( ) Vegyük az EU-t: bürokratikus, de szükség van rá. Ha a magyarok és a lengyelek szétverik – mert szét tudnák –, öt perccel utána a franciák, németek és olaszok szövetségre lépnének, amibe mi már nem szólhatnánk bele. A magyarok most ugyanabba álltak bele, mint a lengyelek: nem építeni akarnak, hanem rombolni.”

Lech Walesa az interjúban Orbán Viktorról sem titkolja a véleményét:

„Nincs együttműködés. Nincsenek ötletek, hanem egyénieskedés van. Ismerem jól a miniszterelnöküket, találkoztunk többször, az otthonában is jártam. Valaha jobb véleménnyel voltam róla. Bölcs ember, jó érvei vannak, de azt hittem, inkább építeni fog.”

A lengyel veterán politikus továbbra is a politikai bölcsességben bízik, és reményét fejezte ki beszélgetőpartnerének, hogy már nem sokáig lehet pusztán demagóg szólamokkal választásokat nyerni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.