Lehet, hogy dörömböléssel jelez az eltűnt tengeralattjáró legénysége

A szonárok által érzékelt hang alapján 120 négyzet-kilométeres területre lehet szűkíteni a keresést.

MN
2017. 11. 20. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az argentin haditengerészet olyan hangokat észlelt az Atlanti-óceánon, amelyek talán az eltűnt ARA San Juan tengeralattjáróról származnak. A CNN amerikai tengerészeti forrásai szerint – a kutatásban az amerikai haditengerészet is részt vesz – két hajó szonárrendszere észlelt olyan hangokat, mintha valamilyen szerszámmal ütnék a tengeralattjáró falát. Ez alapján 120 négyzet-kilométeres területre lehet szűkíteni a keresést.

A német Thyssen Nordseewerke által 1983-ban gyártott, dízel-elektromos meghajtású hajó múlt szerdán, az argentin partoktól 432 kilométerre adta le utolsó normál helyzetjelentését, azóta nem érkezett róla és 44 fős legénységéről hír. Az argentin haditengerészet közlése szerint az utolsó bejelentkezésben a kapitány műszaki hibáról számolt be, valószínűleg rövidzárlat keletkezett az akkumulátorokban. Ez azt is jelentheti, hogy a hajó nem képes elektromos meghajtással haladni.

Az argentin média értesülései szerint a San Juan kapitánya később még egyszer kapcsolatba lépett a haditengerészeti bázissal, és azt üzente, hogy Mar del Plata felé halad, és mind a 44 tengerész egészséges. A haditengerészet is azt hangsúlyozza, hogy a hajón minden rendszer többszörösen biztosított, és át lehet váltani. A tengeralattjárót nagy erőkkel keresi az argentin és az amerikai flotta, de a műveletet egyelőre az erős szél és a nagy hullámok nehezítik.

Szombaton olyan rövid rádiójelek is felbukkantak, amelyekről azt hitték, a San Juan műholdas telefonjáról származnak, de hétfőre kiderült, hogy ez nem így van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.