Líbia 140 nigériai bevándorlót visszaszállított a hazájába

A visszatelepítést heti két repülőjárattal szeretnék folyamatossá tenni.

MTI
2017. 11. 28. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tripoli székhelyű líbiai hatóságok 140 nigériai bevándorló repatriálását szervezték meg légi úton a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) egyeztetve – jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.

A jobb élet reményében a tengeren Európába átkelni vágyó bevándorlók gócpontjának számító Líbiát egyre több bírálat érte az elmúlt hetekben, amióta nyilvánosságra került egy dokumentumfilm a Tripoli közelében rabszolgának eladott bevándorlókról.

Az IOM és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden „hatalmas humanitárius katasztrófáról” beszélt a líbiai befogadóállomásokon elhelyezett bevándorlók helyzetével kapcsolatosan. A két szervezet a 15 ezer embert befogadó központok „kiürítésével” próbál javítani ezeken az állapotokon, egyebek mellett repülőgépes hazautaztatások megszervezésével.

Az IOM kedden különgépet biztosított Nigériából érkezett 140 illegális bevándorló önkéntes hazaszállítására – mondta el az illegális bevándorlás ellen küzdő szervezet tripoli szóvivője, Hoszni Abu Ajana. Hozzátette, hogy a hazatelepítettek között 70 nő és 28 gyermek volt.

A Tripoli központjában lévő Tárik esz-Szikka-i befogadóállomáson a bevándorlók ideiglenes úti okmányokat, cipőt, felsőruhát, vizet és élelmiszert kaptak, mielőtt a repülőtérre szállították őket.

A hazatelepítési műveleteket a heti két repülőjárat négyre történő emelésével akarják meggyorsítani – mondta egy nevének elhallgatását kérő líbiai vezető, aki szerint 2017 eleje óta 9700 bevándorlót küldtek vissza a Tárik esz-Szikka-i befogadóállomásról.

Dzsuma Ben Hasszán, az IOM önkéntes hazatelepítési programjának líbiai koordinátora viszont az év eleje óta a hazájába repülővel visszaküldött 13 552 migránsról tud. Mint mondta, ebbe a számba beleértendő az a több mint 400 afrikai és ázsiai országokból származó bevándorló is, aki kedd reggel kelt útra. Az önkéntes visszatelepítési programot 2006-ban indította az IOM Líbiában.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia a 300 kilométerre fekvő Olaszországba igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.

November 14-én a CNN amerikai hírtelevízióban levetített, a Tripoli közelében működő emberkereskedelemről szóló dokumentumfilm az egész világot sokkolta. Az IOM jelentései már hónapokkal korábban jelezték a bűncselekményt.

A dokumentumfilm levetítése után a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány vizsgálatot rendelt el az ügyben, de ez a kormány Líbia területének csak egy részét ellenőrzi.

A Burkina Fasóban tárgyaló Emmanuel Macron francia elnök kedden közölte, hogy európai–afrikai kezdeményezést javasol, hogy lecsapjanak a Líbiába érkező bevándorlókat kizsákmányoló emberkereskedőkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.