Martin Schulz: A szociáldemokraták nem lépnek koalícióra Merkelékkel

A német szociáldemokraták nem tartanak az előre hozott választásoktól, szögezte le az elnökük.

MTI
2017. 11. 20. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem hajlandóak a német szociáldemokraták (SPD) a kormányzás folytatására a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, és nem tartanak az előre hozott választásoktól – jelentette be Martin Schulz pártelnök Berlinben.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a választók „újraértékelhessék a helyzetet” a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek koalíciós egyeztetésének kudarca után.

Előzőleg az SPD elnöksége egyhangúlag megerősítette, hogy nem folytatják a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

Martin Schulz kitérő választ adott arra, hogy támogatnának-e egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt, mint mondta, az alkotmány szabályai szerint Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöknek kell döntenie a következő lépésről.

Megjegyezte: a szociáldemokraták szerint az előre hozott választás lenne a legjobb megoldás.

Arra sem adott egyértelmű választ, hogy vállalná-e ismét a kancellárjelölti tisztséget, ha valóban újabb szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást tartanának. Azt mondta, hogy pártelnökként neki kell javasolnia kancellárjelöltet. Hozzátette, az SPD decemberi kongresszusán újra elindul a pártelnöki tisztségért.

Az SPD a szeptemberi Bundestag-választáson a második világháború utáni története legrosszabb eredményével, 20,5 százalékkal végzett. A párt vezetőinek értelmezése szerint az eredmény azt jelenti, hogy a választók nemet mondtak a nagykoalícióra, a CDU/CSU és az SPD közös kormányára, ezért a német szociáldemokratáknak a következő négy évben ellenzékben kell szolgálniuk a hazájukat, és meg kell újítaniuk pártjukat.

A CDU/CSU, az FDP és a Zöldek egyeztetése a kormányzati együttműködésről több mint négy hétig folytatott tárgyalás után, hétfő hajnalban fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból, arra hivatkozva, hogy nem volt elég bizalom és közös pont a négy párt között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.