Megszavazták a román képviselők a Patriot rakéták beszerzését

A képviselőház kis késéssel, de rábólintott a kormány-előterjesztésre.

MTI
2017. 11. 21. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a román parlament az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvényt.

A képviselőház azt követően szavazott, hogy hétfőn a szenátus is áldását adta a november elején a román kormány által beterjesztett jogszabályra. A törvény hét Patriot típusú rakétavédelmi üteg beszerzéséről rendelkezik, és felhatalmazza a román védelmi minisztériumot, hogy már 2017-ben megkösse az első üteg megvásárlásáról szóló szerződést az Egyesült Államok kormányával áfa nélkül 765 millió dollár értékben.

A jogszabályt gyorsított eljárásban tárgyalta a törvényhozó testület. A keddi szavazáson 279-en támogatták egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett.

Az eredeti tervek szerint a parlamentnek már a múlt héten kellett volna voksolnia a jogszabályról, de nem gyűlt össze elég törvényhozó, ezért döntésképtelen volt.

A román média szerint a késlekedést az Egyesült Államok szóvá tette a román hatóságoknál. Teodor Melescanu román külügyminiszter hétfőn újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy a múlt szerdán ázsiai körútjáról hazafelé tartó és Bukarestben egy éjszakára megszálló Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a vele folytatott megbeszélésen rákérdezett, miért volt döntésképtelen a parlament. Melescanu elmondta: arról biztosította Tillersont, hogy Románia álláspontja nem változott, és támogatja az amerikai rakétavédelmi rendszer beszerzését.

Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden a képviselőházi szavazás után a történteket úgy jellemezte: „vihar egy pohár vízben”. Dragnea szerint csak a média túlozta el az ügyet, és kiemelte, hogy a parlament szinte egyhangúlag fogadta el a törvényt.

Románia már ez évtől vállalta, hogy a GDP 2 százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra. Bukarest összesen 3,9 milliárd dollárt fizet az Egyesült Államoknak a hét Patriot rakétaütegért. A vételár a szükséges szállítóeszközöket, lövegeket, karbantartási felszereléseket, valamint a kezelőszemélyzet kiképzésének költségét is fedezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.