Merkel már új választásra készül kisebbségi kormányzás helyett

A kancellár ad még egy esélyt a szövetségi elnöknek, de szkeptikus a kisebbségi kormányzással kapcsolatban.

MN
2017. 11. 20. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisebbségi kormányzás nem szerepel a tervei közt – mondta Angela Merkel német kancellár hétfő este, az ARD Brennpunkt című műsorában, ahol a koalíciós tárgyalások összeomlása utáni helyzetről beszélt. Merkel szerint ugyan alaposan meg kell fontolni a parlamenti többség nélküli kormányzás lehetőségét is, de ő ebben a tekintetben „nagyon szkeptikus”, ennél az új választás jobb megoldásnak tűnik.

A döntés ugyanakkor még Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök kezében van, aki újra beszélni fog a pártok vezetőivel. Merkel közvetve, de élesen kritizálta a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetőit, amikor arról kérdezték, hogy vállalná-e egy új választás esetén is a kancellárjelöltséget. Úgy fogalmazott: korábban arról beszélt, még egyszer kancellár kíván lenni, és komikus lenne, ha most azt mondaná, mint az FDP vezetői, hogy ez most már nem igaz.

Finomabban, de jutott a kritikából a korábban Merkel pártjával nagykoalícióban kormányzó, most ellenzéki szerepre készülő Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) is, amelyet a kancellár úgy emlegetett, mint amely nem akarja újra vállalni a felelősséget. „Önálló és büszke párt, majd a választók ítéletet mondanak erről” – fogalmazott. Merkel egyedül a Zöldeket dicsérte, mint amely elnyerte a bizalmát a tárgyalások során, miután még a legkényesebb kérdésben, a bevándorlás ügyében is közeledtek az álláspontok.

A pártok színei (fekete, sárga, zöld) alapján Jamaika-koalíciónak nevezett együttműködésről szóló tárgyalások az FDP kivonulása miatt szakadtak meg vasárnap éjjel, majdnem két hónappal a választás után. Merkel szerint a tárgyalások már a célegyenesben voltak, de az FDP ragaszkodott az 1991-ben, a keleti tartományok felzárkóztatása érdekében kivetett úgynevezett szolidaritási adó eltörléséhez. A helyzet a kancellár szerint „sajnálatos”, de igyekezett hangsúlyozni, hogy továbbra is stabilitás van Németországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.