Nem akar új választást a német államfő

Nagy bajban van Angela Merkel, a Zöldeken kívül senki nem akar koalícióra lépni vele.

MN
2017. 11. 20. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólította a pártokat Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök, hogy gondolják át a koalíció megkötésével kapcsolatos álláspontjukat. A bejelentésről a Stern hírmagazin és más német hírforrások is beszámoltak.

Az államfő ezt azután hangoztatta Berlinben, hogy a pártok színei (fekete, sárga, zöld) alapján Jamaika-koalíciónak nevezett pártok tárgyalásai több hét után hétfőre virradóra zátonyra futottak.

„Aki a választás alatt politikai felelősségért kampányol, az nem vonulhat vissza, amikor megkapta” – jelentette az Angela Merkel kancellárral folytatott egyeztetésén, a berlini Bellevue kastélyban. Frank-Walter Steinmeier külön felhívta a pártok saját választóikkal szemben viselt felelősségére a figyelmet, majd arra szólította fel a pártokat, hogy ne zárkózzanak el a további egyeztetések elől.

Az elnöki nyilatkozathoz a Die Welt napilap hozzáteszi: a kormányalakítási tárgyalások kudarca után a szövetségi elnök az alaptörvény értelmében feloszlathatja a szövetségi parlament alsóházát, és ezzel utat nyithat az új választás előtt. Steinmeier szerint azonban ennek nincs még itt az ideje.

A koalíciós egyeztetéseket a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, Christian Lindner hagyta ott, miután nem látott lehetőséget a számukra is megfelelő kompromisszumok megkötésére a kereszténydemokraták (CDU–CSU), valamint a Szövetség 90 – Zöldek (Bündnis 90 – Die Grünen) pártcsaládjával.

A kereszténydemokraták korábbi koalíciós partnere, a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) továbbra is ellenzéki szerepre készül, jelentette ki közben Martin Schulz pártelnök, eloszlatva azokat a találgatásokat, hogy Angela Merkel akár az egykori nagykoalíció folytatására is felkérhetné őket.

A szeptember 24-én megtartott szövetségi választáson – a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták után – harmadik legnagyobb erővé vált radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt elnöke, Alexander Gauland távozásra szólította fel Angela Merkelt, és saját pártja sikerének könyvelte el, hogy a Jamaika-koalíció létrehozásának kudarcával nem folytatódhat tovább az eddigi német politika.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.