Nem közvetítik a német közrádiók a Pink Floyd-sztár koncertjét

Az együttes alapító tagját, Roger Waterst antiszemitizmussal vádolják.

MTI
2017. 11. 28. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem közvetíti a német közmédia több regionális rádiója Roger Waters, a Pink Floyd együttes korábbi frontemberének júniusi berlini koncertjeit, mivel antiszemitizmussal vádolták meg az Izrael elleni bojkottra való felszólítása miatt.

A főváros térségében működő Antenne Brandenburg és Radio Berlin 88.8 bejelentette, hogy nem sugározzák Waters június 1-jére és 2-ára tervezett élő koncertfellépéseit. Mint közleményükben kifejtették: világos üzenetet akarnak küldeni ezzel a lépéssel a berlini és brandenburgi zsidó közösségnek.

Más regionális műsorszolgáltatók, köztük a Westdeutsche Rundfunk és a Norddeutsche Rundfunk is hasonló bejelentéseket tettek az utóbbi napokban a zenész helyi koncertjeivel kapcsolatban.

Waters 1965 és 1985 között volt a Pink Floyd sztárja. Számos alkalommal szólított fel fellépései során az Izrael elleni bojkottra, előfordult, hogy Dávid-csillagos, disznó alakú léggömb is szerepelt koncertjein. A bojkottért és szankciókért folytatott kampányával azt akarja elérni, hogy Izrael változtasson a palesztinokkal kapcsolatos politikáján.

Marek Lieberberg koncertszervező nevetségesnek nevezte az ARD-adók magatartását. Hangsúlyozta, hogy bár holokauszttúlélők gyermekeként ő maga is elutasítja Waters nézeteit, azokat magánvéleménynek tekinti, és mint ilyet szerinte tiszteletben kell tartani.

Waters 1990. júliusi berlini fellépése világszerte hatalmas feltűnést keltett: a sztár számos meghívott vendéggel együtt a Pink Floyd The Wall című albumának számait adta elő élőben a berlini fal nyolc hónappal korábbi lebontására emlékezve.

A The Wall című stúdióalbum 1979-ben jelent meg, Alan Parker Pink Floyd: A fal című 1982-ben bemutatott filmmusicalje a lemez és Roger Waters forgatókönyve alapján készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.