Németország korlátozza diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával

Visszahívnak ugyan egy diplomatát Phenjanból, a német nagykövet marad.

MN
2017. 11. 30. 21:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin korlátozza diplomáciai kapcsolatait Phenjannal, és visszahívja észak-koreai képviseletéről egyik diplomatáját, de nem a nagykövetet, válaszul a kommunista rezsim újabb ballisztikusrakéta-kísérletére – jelentette be az MTI tudósítása szerint Sigmar Gabriel német külügyminiszter Washingtonban.

Közlése szerint egyben felszólították Észak-Koreát, hogy hívja vissza egyik diplomatáját a berlini nagykövetségről. A diplomáciai nyomást tehát növelik, Európában mások is így cselekszenek – mondta Gabriel. Hozzátette ugyanakkor: továbbra is elutasítja, hogy Németország megszakítsa diplomáciai kapcsolatát Észak-Koreával.

Értesülések szerint a kommunista ország berlini nagykövetét még szerdán bekérették a külügyi minisztériumba, és tájékoztatták a személyzeti döntésről. Később a nap folyamán Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok megszakítására szólított fel minden államot, így Németországot is. Hasonló nyilatkozatot tett Nikki Haley, az Egyesült Államok világszervezeti nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén.

Sigmar Gabriel szerint amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal folytatott megbeszélésén ilyen jellegű kérés nem hangzott el. A német tárcavezető szerint egyéb hivatalos úton sem érkezett az Egyesült Államoktól felkérés a diplomáciai kapcsolatok megszakítására Észak-Koreával.

A német külügyi tárca már július végén is visszahívott két nagykövetségi dolgozót Phenjanból az észak-koreai ballisztikusrakéta- és nukleáris kísérletek miatt, illetve felszólított két észak-koreai diplomatát Németország elhagyására.

Úgy tudni, Németország tíznél kevesebb, mindössze néhány fős phenjani diplomáciai képviselettel rendelkezik, s az észak-koreai rezsim berlini nagykövetségének személyi állománya is hasonló nagyságrendű. Pontos adatokat a német külügyi tárca biztonsági okokra hivatkozva nem tett közzé. A Német Szövetségi Köztársaság 2001 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Észak-Koreával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.