Öngyilkos merénylő robbantott egy nigériai mecsetben, sokan meghaltak

A reggeli ima alatti detonációban tizenöt – más források szerint harminc – ember életét vesztette.

MTI
2017. 11. 21. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tizenéves fiú robbantotta fel magát kedden egy nigériai mecsetben a reggeli ima alatt. A detonációban legalább tizenöt – más források szerint harminc – ember életét vesztette. A fiatal merénylő az északkelet-nigériai Mubi város mecsetében hozta működésbe a testére erősített robbanóövet. A támadásban legalább húsz ember megsebesült – közölte a helyi rendőrség. Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, de a Boko Haram iszlamista terrorcsoport már számos hasonló merényletet követett el a térségben.

A terrorszervezettel vívott harcokban az előző nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni. A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. A szervezet a saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.