Őrizetbe veszi az orosz titkosszolgálat a távozott szakadár vezető embereit

Ukrán elemzők szerint Moszkva egységes vezetést szeretne látni a két szakadár területen.

MTI
2017. 11. 29. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei sorra veszik őrizetbe a múlt héten Oroszországba menekült és posztjáról lemondott volt luhanszki „elnök”, Igor Plotnyickij híveit – közölte kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium kelet-ukrajnai hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő szavai szerint az FSZB együttműködve a szakadár Donyecki Népköztársaság hasonszőrű szervezetével, sorra járja a hivatalokat Luhanszkban, és őrizetbe veszik azokat, akik Plotnyickij környezetéhez tartoztak. Liszenko úgy tudja, hogy a műveletet azzal a fedősztorival hajtják végre, amely szerint az intézményeknél bombariadót jelentettek be, vagy ukrán „diverzánsok” után kutatnak.

Liszenko közölte, hogy többek mellett eddig az önkényesen kikiáltott Luganszki Népköztársaság rendvédelmi szerveinek több munkatársát, valamint a szakadár második hadtest parancsnokait vették őrizetbe. Arról, hogy hány személyt, pontosan kiket, nem közölt részleteket.

Igor Plotnyickij, az önkényesen kikiáltott Luganszki Népköztársaság „elnöke” múlt pénteken mondott le egészségügyi okokra hivatkozva posztjáról. Utódjának Leonyid Paszicsnyiket, a szakadár terület „állambiztonsági miniszterét” nevezte meg ideiglenesen a következő „vezetőválasztásig”.

Plotnyickij múlt csütörtökön menekült Oroszországba. A belviszály Luhanszkban azután robbant ki, hogy Plotnyickij múlt hétfőn úgy döntött, meneszti a szakadár terület „belügyminiszterét”, Igor Kornyetet. Utóbbi viszont nem törődött bele a döntésbe, sőt tagadta, hogy leváltották volna őt hivatalából. Múlt kedden ismeretlen, azonosítót nem viselő fegyveresek szállták meg Luhanszk várost páncélozott harcjárművekkel, szerdán ostromgyűrűbe vonták Plotnyickij hivatalát, ahonnan valahogy sikerült kimenekülnie a szakadár politikai vezetőnek. Egyes ukrán források szerint az ismeretlen fegyveresek orosz katonák voltak, mások szerint donecki szakadárok.

Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok arra mutattak rá, hogy az utóbbi időben komoly feszültség alakult ki a luhanszki szakadár terület politikai és fegyveres testületei között.

Ukrán elemzők nem tartják azt sem kizártnak, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donecki és a luhanszki szakadár területet, és ennek élén inkább látnák szívesebben a donecki vezetőt, Alekszandr Zaharcsenkót, és „beáldozzák” Plotnyickijt. Ez feléledése lenne a dugába dőlt Új-Oroszország (Novorosszija) elnevezésű moszkvai projektnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.