Öt náci feliratú harangot találtak német evangélikus templomokban

Az eltérő reakciók miatt olyan helyen állítják ki őket, amelyek nem kötődnek az egyházközségekhez.

MN
2017. 11. 22. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nácizmus idejéből származó öt harangot találtak Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban. „Problémás” feliratot viselnek – jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető. Az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, némelyek elfogadhatatlannak tartják őket, a tartományi egyház szempontjából ezért a legbölcsebb eltávolítani és olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez – mondta. A harangok cseréje körülbelül százötvenezer euróba kerül – írja az Evangelische.de.

A rajna-vidék-pfalzi evangélikus egyház szakértőt bízott meg a náci múltú templomi harangok felkutatásával, miután nemzetközi visszhangot kiváltó, úgynevezett Hitler-harangot találtak Herxheim am Berg település templomában. A falu protestáns egyházközségének presbitériuma szeptemberben úgy döntött, hogy többé nem szólaltatják meg a horogkeresztet és Mindent a hazáért – Adolf Hitler feliratot viselő, 240 kilogrammos bronzharangot, nehogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, az 1934-ben felszerelt harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára.

Az ezt követő kutatás során nácizmusra utaló feliratot – „Harmadik Birodalom”, „Nemzeti felkelés, 1933”, „A Saar-vidék felszabadítása, 1935” – találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a Saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.