Putyin is bébiboomot akar

Új népesedéspolitikai ösztönzőket hirdetett meg az orosz elnök.

MN
2017. 11. 28. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demográfiai helyzet romlása miatt „újra kell indítani” a népesedéspolitikát Oroszországban – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kedden Moszkvában egy sor intézkedést hirdetett meg a népességfogyás megelőzése érdekében. 

Az elnök bejelentette, hogy Oroszország januártól havi támogatást vezet be az elsőszülöttek után, amelyet a gyermek másfél éves életkoráig folyósítanak majd. Ennek összege jövőre 10,5 ezer rubel lesz, 2020-ra pedig meghaladja a 11 ezer rubelt (az orosz fizetőeszköz jelenleg mintegy 4,5 forintot ér).

A támogatás személyre szabott összegét az egyes régiókban megállapított gyermeklétminimum-érték és a család anyagi helyzete is befolyásolja majd. Erre a tervek szerint három év alatt 144,5 milliárd rubelt fordítanak majd.

Putyin javaslatot tett az „anyasági tőke” program 2021-ig tartó meghosszabbítására és kiterjesztésére. A 2007-ben bevezetett program értelmében a második és az azon felül vállalt vagy örökbe fogadott gyerekek után az állam egyösszegű támogatást fizet ki. Ez a lakáskörülmények javítására, oktatásra, a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi adaptációjára és integrációra vagy az anya magánnyugdíj-alapjának növelésére fordítható. Az anyasági tőke összege idén 453 ezer rubel, amely a gazdasági nehézségek miatt 2020-ig nem emelkedik.

Az elnök ígéretet tett a 2018-ban második vagy harmadik gyermeket vállalók jelzálog-hitelezésének állami támogatására az évi 6 százalékos kamatláb fölött. Utasította a kormányt, a gyermekegészségügy állapotának javítására és arra, hogy fordítson 50 milliárd rubelt a gyermekorvosi rendelők korszerűsítésére. Sürgette a bölcsődei férőhelyek növelését.

Putyin szerint a demográfiai helyzet kiéleződése az előző, a második világháború és a 90-es évek közepének gazdasági és szociális visszaesése miatt bekövetkezett hanyatlás miatt előre látható volt. Hangsúlyozta, hogy az ország jövője a gyermekekről való gondoskodás minőségétől függ. Hangsúlyozta a család intézménye megerősítésének, valamint a gyermekek teljes értékű fejlődéséhez szükséges azonos feltételek megteremtésének fontosságát.

Oroszország népessége a cikk keletkezésének pillanatában 143 415 763 fő, de a mai napon már 38-cal kevesebben élnek az országban, mint tegnap. November 28-án 19 óra 50 percig 4552-en születtek és 4623-an haltak meg. Az 1990-es évek közepén még több mint 148 milliós volt az orosz társadalom, azóta megállíthatatlannak tűnik a fogyás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.