Saját pártja indítványozza az zimbabwei elnök elmozdítását

A kormánypárt egyik tisztségviselője szerint Mugabe lemondatása mindössze két napot vesz majd igénybe.

MTI
2017. 11. 20. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-afrikai államban kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) kedden indítványt terjeszt be a Robert Mugabe államfő elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítására – jelentette be hétfőn Simon Moyo, a párt szóvivője.

Moyo szerint a párt egyhangúlag hozott döntést erről.

A ZANU-PF egyben hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Az államfő ugyanakkor azt jelentette be, hogy kedd reggelre kabinetülést hívott össze. Ezen – mint Mugabe főtitkára elmondta – minden miniszter részvételére számítanak.

A ZANU-PF központi bizottsága már korábban jelezte: hétfő délig ad időt Mugabének arra, hogy önként lemondjon, különben alkotmányos eljárás keretében kezdeményezi leváltását.

Paul Mangwana, a kormánypárt egyik tisztségviselője szerint Mugabe lemondatása mindössze két napot vesz majd igénybe, és szerdáig meg is valósulhat, mivel számítanak az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) támogatására is. Szerinte a 93 éves elnök, aki „már ahhoz is túl öreg, hogy segítség nélkül járni tudjon”, engedte feleségének, Grace Mugabénak a kormányzati jogkörök bitorlását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.