Szabadon engedték a nizzai terrortámadás egyik gyanúsítottját

A nőt azzal gyanúsították, hogy segítette a támadót.

MTI
2017. 11. 28. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon engedték a francia hatóságok azt a nőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy segítette fegyverhez jutni a 86 ember életét kioltó, nizzai gázolásos terrortámadás elkövetőjét – közölte az ügyet ismerő egyik forrás.

A 43 éves, francia–albán Enkelejda Zaçe szabadlábra helyezéséről november 21-én határoztak, de a párizsi ügyészség fellebbezett a döntés ellen. A nőt igazságügyi felügyelet mellett helyezték szabadlábra.

A gyanúsítottat tavaly júliusban tartóztatták le Nizzában, és mindeddig vizsgálati fogságban volt.

A dél-franciaországi Nizzában tavaly július 14-én, a francia nemzeti ünnepen elkövetett terrortámadásban 86 ember vesztette életét és több mint 400-an megsebesültek. A tömeggyilkos, a tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott az egyik part menti utcán sétáló tömegbe és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A terroristát a helyszínen agyonlőtték.

A merénylet elkövetéséért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentkezett.

A francia hatóságok egyebek közt Lahouaiej-Bouhlel telefonján keresztül gyorsan megtalálták azokat, akik a merénylet támogatásának gyanújába keveredtek, köztük Zaçét.

A francia–albán nőt azzal gyanúsították, hogy segítette fegyverhez – egy pisztolyhoz és egy Kalasnyikov gépkarabélyhoz – jutni Lahouaiej-Bouhlelt. A nő állítólag nem volt tisztában azzal, hogy mire készül a terrorista.

Jelenleg kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat a francia igazságügyi hatóságok, közülük nyolcan vannak előzetes letartóztatásban. Őket azzal vádolják, hogy valamilyen mértékben támogatásban részesítették a nizzai gázolót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.