Ukrán–orosz fogolycserét sürget Vlagyimir Putyin

Kijev foglyok százait adná át ukrán katonákért cserébe – az Euromajdanon gyilkoló belügyes alakulatot viszont hiába kérik tőlük.

MTI
2017. 11. 16. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai szakadár „köztársaságok” vezetőivel a konfliktus során ejtett foglyok cseréjére vonatkozó ukrán javaslatról, amit támogatásáról biztosított – közölte szerda éjjel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az RBK orosz gazdasági lap online kiadása szerint először történt hivatalos bejelentés arról, hogy az orosz elnök közvetlenül egyeztetett a szakadárok elöljáróival.

Peszkov szerint Putyin támogatásáról biztosította, Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnyickij luhanszki vezető pedig „egészében” támogatta a Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott által előterjesztett kezdeményezést. A javaslat szerint az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően Kijev 306 embert lenne hajlandó szabadon bocsátani a kelet-ukrajnai milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében.

Kirill orosz ortodox pátriárka szintén pártfogásába vette a javaslatot, amelyet Medvedcsuk szerdán az isztrai Új-Jeruzsálem férfikolostorban terjesztett elő az orosz elnöknek.

Az ukrán kormányerők és a szakadárok között már 14 hónapja nem volt fogolycsere. Medvedcsuk szerint ennek oka az, hogy Kijev az érvényben lévő ukrán törvények értelmében nem tud eleget tenni a minszki megállapodás által előírt elvnek, amely szerint „mindenkit mindenkire” kell kicserélni, mert nem engedheti el a különösen súlyos bűncselekményeket elkövetett személyeket.

Medvedcsuk arra kérte Putyint, győzze meg Zaharcsenkót és Plotnyickijt arról, hogy a Kijev által most javasolt megoldás az első szakasza lenne a „mindenkit mindenkire” való kicserélésnek, és „nagyon komoly előrelépés lenne a minszki megállapodások végrehajtásában és a Donyec-medencei béke kérdésében”.

Az Ukrajnában oroszbarátnak tartott, Putyin által pedig ukrán nacionalistaként emlegetett Medvedcsuk az Ukrán választás – a nép joga elnevezésű társadalmi mozgalom vezetője, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori kabinetfőnöke, aki a konfliktus rendezésére létrehozott kapcsolattartó csoport humanitárius alcsoportjában képviseli az ukrán vezetést. Az RBK megjegyezte, hogy Putyin a keresztapja Medvedcsuk lányának.

Putyin telefonbeszélgetését megelőzően Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport kijevi küldöttségének tagja „zsarolásnak” nevezte azt, hogy ukrán foglyokra cseréljenek ki olyanokat is, akikre nem vonatkoznak a minszki megállapodásokban foglaltak.

Úgy fogalmazott, hogy Kijev nem enged a zsarolásnak, amellyel a donyecki és luhanszki szakadárok képviselői a minszki egyezményeket kihasználva állnak elő.

Kifogásolta, hogy olyanokat kellene kicserélni ukrán foglyokra, mint például a belügyi fegyveres alakulat azon tagjai, akik a 2014-es Euromajdan nevű, Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnök elüldözéséhez vezető utcai tüntetések és harcok idején – a gyanú szerint – tüzet nyitottak tüntetőkre, mintegy százukat megölve.

A Kijev főterén történt erőszakos fellépés miatt a mai napig tart a nyomozás, felelősségre még nem vontak senkit sem.

A szakadárok zsarolásának példájaként felhozta azt is, hogy a Luhanszk területi Zolotoje településnél lévő, az ukrán ellenőrzésű és szakadár területek közötti átkelőpontot a szeparatisták lezárták, viszont még októberben ígéretet tettek a blokád feloldására. Ehhez viszont azt a feltételt szabták, hogy az ukrán erők vonják ki nehézfegyvereiket az ukrán ellenőrzésű Sztanica Luhanszka településről, amelyet Herascsenko szerint nap mint nap lőnek a szakadárok.

Irina Herascsenko mindazonáltal leszögezte, hogy Kijev az ukrán törvényekkel összhangban kész lefolytatni a fogolycserét.

Az ukrán politikai ellenzék berkein belül sokan bírálják Kijevet azért, mert szerintük a kormány nem tesz meg mindent az ukrán foglyok kiszabadításáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.