7. cikk: Varsó nem hátrál meg, az elnök aláírja a vitatott törvényeket

Andrzej Duda szerint az igazságügyi reform nem sérti az állam demokratizálását, hanem szolgálja.

MN
2017. 12. 20. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrzej Duda lengyel államfő szerdán bejelentette: a kritikák ellenére is aláírja azt a két, az igazságügyi reformot előkészítő törvényt, amely miatt az Európai Bizottság az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárást kezdeményezett Varsóval szemben.

A Duda által előterjesztett, az országos igazságügyi tanácsról és a legfelső bíróságról szóló törvények, amelyeket a felsőház múlt pénteken szavazott meg, az elnök szerint nem sértik, hanem szolgálják a lengyel állam demokratizálását.

Az államfő egyúttal tisztességtelennek minősítette az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans által megfogalmazott értékelést, miszerint az új bírósági törvények lényegében nem térnek el a Duda által júliusban megvétózott jogszabályoktól. A köztársasági elnök felsorolta a korábbi és a jelenlegi változatok közötti fő különbségeket, amelyek szerinte lényegesen javítottak a két törvény minőségén.

A 7. cikk alkalmazása nem egyszerű: az első, az alapértékek veszélyeztetettségét kimondó lépéshez is négyötödös többségre van szükség az Európai Tanácsban, illetve el kell nyerni az Európai Parlament többségének támogatását is. A második lépéshez, amely már valódi szankciókat is jelenthet, egyhangú határozatra van szükség a tanácsban – maga az érintett ország nem szavaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.