A fasizmussal cinkos olasz király maradványai miatt aggódnak a zsidó közösségek

Több mint hatvan év után szállítják Olaszországba III. Viktor Emánuel olasz király maradványait.

MTI
2017. 12. 17. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmuknak adtak hangot az olaszországi zsidó közösségek III. Viktor Emánuel olasz király maradványainak Olaszországba való visszatérése miatt. A maradványokat több mint hatvan év után vasárnap szállították vissza Olaszországba. Noemi Di Segni, az Olaszországi Zsidó Közösségek Egyesülése (UCEI) elnöke szerint a király maradványainak hazaszállítása mély aggodalmat kelt. Di Segni emlékeztetett, hogy Olaszországban III. Viktor Emánuel uralkodása alatt vezették be a faji törvényeket, „cinkosa volt a fasizmusnak, amelynek erőszakos hatalomtörésével soha nem szegült nyíltan szembe”. Az UCEI elnöke hangsúlyozta, hogy III. Viktor Emánuel „súlyos bűneit” Olaszországnak nem szabad elfelejtenie, és semmilyen állami megtiszteltetés nem érheti.

III. Viktor Emánuel 1900 és 1946 között volt Itália uralkodója. A Savoyai-ház királya 1946 májusában mondott le fia, II. Umbertó javára kevéssel azelőtt, hogy az olaszok népszavazással a köztársaságot választották a monarchia helyett. A királyi család tagjai száműzetésbe vonultak. III. Viktor Emánuel 1947-ben az egyiptomi Alexandriában hunyt el. Maradványait vasárnap olasz katonai repülő szállította vissza Olaszországba, az egykori uralkodót a Piemont tartománybeli Mondovi mellett, a Savoyaiak családi kriptájában helyezték el. III. Viktor Emánuel feleségét, Elenát – aki 1952-ben Montpellier-ben halt meg – december közepén helyezték el ugyanebben a sírhelyben.

A volt király maradványainak hazaszállítását nem jelentették be előre, de nem maradt titokban. Monarchia-pártiak csoportjai várták a koporsó megérkezését Olaszországba.

Az egykori olasz király leszármazottjai 2002-ben léphettek ismét olasz földre. Emanuele Filiberto, III. Viktor Emánuel dédunokája úgy nyilatkozott, családjában nem mindenki elégszik meg a volt király maradványainak hazatérésével, mivel III. Viktor Emánuelnek a korábbi olasz királyok nemzeti sírhelyén, vagyis a római Pantheonban lenne a helye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.