A Krímbe vitték a Siemens turbináit, a moszkvai bíróság szerint jogosan

Az EU szerint viszont nem, ezért korábban újabb szankciókat vezetett be orosz személyek és vállalatok ellen.

MTI
2017. 12. 14. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a moszkvai választott bíróság a Siemens keresetét, amelyben a cég annak a 2015-ben megkötött üzletnek az érvénytelenné nyilvánítását kérte, amelynek alapján a hatályos uniós szankciók ellenére a Krím félszigetre szállították a német vállalat négy gázturbináját.

A Siemens német elektrotechnikai vállalat eredetileg oroszországi felhasználásra adta el a négy turbinát, ezeket azonban később a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de Moszkva által annektált Krím félszigetre szállították.

Ugyanez a bíróság augusztusban elutasította a Siemens arra vonatkozó kérését, hogy foglalják le a turbinákat, amelyek a gazdasági büntetőintézkedések ellenére jutottak el az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetre.

A turbinaügy miatt az EU augusztus elején újabb szankciókat vezetett be Oroszország – három magánszemély és három vállalat – ellen. Moszkva ezeket politikailag motiváltnak minősítette. A gázturbinák Krímbe szállításáról először júliusban jelentek meg sajtójelentések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.