Arab szövetségesei szerint Trump bűnössé tette országát

Az Arab Liga főtitkára úgy véli, a döntés megkérdőjelezi Washington békeközvetítői szerepét az egész világon.

MTI
2017. 12. 10. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli tanácskozás elején mondott beszédében Ahmed Abul Geit kijelentette, hogy Donald Trump döntése „bűnössé teszi” országát és kormányát is, amely jóváhagyta.

A döntés – mondta a főtitkár – megkérdőjelezi Washington békeközvetítői szerepét nemcsak a Közel-Keleten, hanem az egész világon is.

„A döntés a megszállás legalizálásával ér fel” – tette hozzá, utalva Jeruzsálem izraeli megszállására, majd annektálására az 1967-es közel-keleti háborúban.

Az Arab Liga rendkívüli külügyminiszteri értekezlete vasárnap folytatódik.

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy a több világvallás számára is szent Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. A döntés heves bírálatokat váltott ki nemcsak a muzulmán országok és közösségek, hanem az Egyesült Államok szövetségesei körében is.

Izraeli katonák pénteken megöltek két palesztin tüntetőt és megsebesítettek 35-öt a Gázai övezet és Izrael határa mentén. Ők voltak az első áldozatai a közel-keleti forrongásnak, amely amiatt tört ki, hogy Donald Trump amerikai elnök több évtizedes amerikai politikával szakítva elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Emmanuel Macron francia és Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton telefonon egyeztetett Jeruzsálem státusának ügyében, és mindketten arra a megállapításra jutottak, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe tervezett költöztetése aggodalomra ad okot a régióban. Török források szerint a felek ezért abban egyeztek meg, hogy Párizs és Ankara együtt próbálja elérni az amerikai döntés megváltoztatását.

Szombaton Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státusának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak.

„Hallom, hogy elítélik Trumpot, de nem a rakétatámadásokat. Nem fogadom el ezt a képmutatást, felemelt fejjel képviselem Izraelt” – mondta Netanjahu, aki szerint Európa kettős mércével mér, ami elfogadhatatlan. Az izraeli kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Pénteken több rakétát lőttek ki izraeli területre a Gázai övezetből, tiltakozásul Donald Trump Jeruzsálem státusáról szóló döntése ellen. A rakéták egyike egy üres szderóti óvodába csapódott be. Izrael válaszul a szélsőséges palesztin Hamász szervezethez tartozó célpontokra mért légicsapást az övezetben.

Több ezren tüntettek vasárnap Washington jakartai nagykövetségénél, tiltakozva Donald Trump amerikai elnök döntése ellen. Az indonéziai média a rendőrség becslésére hivatkozva közölte, hogy hatezren vettek részt a demonstráción. Többségük hagyományos muzulmán viseletbe öltözve érkezett a tüntetésre, egyesek indonéz és palesztin zászlót lengettek, mások Palesztina felszabadítását és függetlenné válását követelő plakátokat tartottak a magasba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.