Árulók a Szíriában amerikai támogatással működő milíciák – közölte Aszad

A szíriai elnök ezzel a kurd milíciák támogatását kifogásolta, miközben az orosz segítségért hálálkodott.

MTI
2017. 12. 18. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árulók azok a szíriai milíciák, amelyeket az Egyesült Államok támogat – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a hivatala által közzétett hétfői közleményében.

Aszad korábban már leszögezte, hogy kormánya addig nem nyugszik, amíg Szíria minden területe vissza nem tér a damaszkuszi rezsim ellenőrzése alá. Legutóbb november elején tett arra utalást, hogy a kormányerők és szövetségeseik következő célpontja a Washington támogatását élvező és Szíria területének több mint negyedét ellenőrző ernyőszervezet lehet.

Bassár el-Aszad akkor úgy fogalmazott, hogy a háborút azok ellen vívják, akiknek az „államok megosztása és meggyengítése” a célja. Közölte azt is, hogy a terrorszervezetek elleni győzelmek meghiúsították az ország „szétdarabolására” vonatkozó terveket és a „terroristák céljait”.

A szíriai elnök hétfőn az iráni legfelső politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatollah külügyi tanácsadójával, Ali Akbar Velajatival folytatott találkozóján nyilatkozott így.

Washington a többségében észak-szíriai kurd fegyveresekből álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezetet támogatja, amely elfoglalta Rakkát, majd egészen a délkelet-szíriai Dajr ez-Zaur tartományig nyomult előre, kiterjedt területeket vonva ellenőrzése alá. Mivel az Iszlám Államnak katonai szempontból befellegzett Szíriában, más kisebb szélsőséges és felkelőcsoportokat leszámítva az amerikai támogatású SDF és az orosz–iráni támogatású szíriai hadsereg jelenti a legerősebb szárazföldi erőt a lassan hét éve háború sújtotta közel-keleti országban. Lényegében az SDF a Szíriát átszelő Eufrátesz keleti, míg a szíriai elnökhöz hű kormányerők a folyó nyugati oldalán fekvő területeket ellenőrzik.

A szíriai államfő hétfőn találkozott Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettessel a nyugat-szíriai hmejmími orosz légi támaszponton. Aszad ott közölte azt is, hogy üdvözli az ENSZ szerepvállalását a közelgő szíriai választásokban, de csak akkor, ha a világszervezet tiszteletben tartja Szíria szuverenitását és a szíriai nép akaratát.

Aszad hangoztatta, hogy reményei szerint Rogozin látogatása hozzájárul a szíriai–orosz kapcsolatok bővítéséhez azokon a gazdasági területeken, amelyeknek korábban kisebb figyelmet szenteltek. Közölte: orosz cégek sokasága tevékenykedik már Szíriában, az orosz miniszterelnök-helyettes látogatása pedig a két ország gazdasági együttműködésének új kezdetét jelöli.

Rogozin kijelentette, hogy Damaszkusz jelenleg csak és kizárólag Oroszországgal kíván együttműködni a háború sújtotta közel-keleti ország energetikai szektorának újjáélesztésében.

Az orosz politikus szerint Aszad leszögezte, hogy nem akar olyan vállalatokkal együttműködni, amelyeknek az anyaországa elárulta Szíriát. Rogozin kifejtette, hogy a szíriai háború kitöréséig Damaszkusz több nyugati országgal is jó viszonyt ápolt, de ezek az országok elfordultak Szíriától, mihelyst az terrorfenyegetéssel találta magát szembe. Oroszország bezzeg segítő kezet nyújtott – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Moszkva 2015-ben avatkozott be a szíriai konfliktusba Aszad oldalán. A konfliktus 2011-ben tört ki.

Az Aszad által említett gazdasági együttműködést érintve Rogozin egyebek mellett közölte: Oroszország az idén a búzatermelésben és -exportban a világelső, a szíriai tengeri kikötők pedig tökéletesen megfelelnek az orosz búzaexport szállítására nemcsak Szíriába, de a térség más országaiba is. A kormányfőhelyettes tudatta azt is, hogy Oroszország és Szíria közösen tervezi az utóbbi területén fellelhető foszfát feltárását, kitermelését és értékesítését, amire – mivel az a műtrágya egyik alkotóeleme – nagy a kereslet – mondta Rogozin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.