Az amerikai alelnök képmását égették Betlehemben palesztin tüntetők

Mike Pence jövő hétre tervezett közel-keleti körútja miatt tiltakoztak.

MTI
2017. 12. 17. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palesztin tüntetők Mike Pence amerikai alelnöknek és Jason Greenblattnek, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjának transzparensekre nyomtatott képmásait égették el vasárnap Betlehemben, a politikusok jövő hétre tervezett közel-keleti körútja miatt. A Palesztin Hatóság területén található városban harminc aktivista vett részt a tiltakozó akción a Születés Temploma melletti Manger, vagyis Jászol téren. A tüntetők a háttérben egy megvilágított karácsonyfával, kezükben gyertyát tartva álltak némán, majd meggyújtották a transzparenseket. „Betlehem üdvözli a béke hírvivőit, nem pedig a háború hírnökeit” – volt olvasható egyes plakátokon, mielőtt a lángok martalékaivá lettek volna.

Az amerikai alelnök kedden indul Egyiptomot, Izraelt és Németországot felölelő körútjára. Ugyanakkor a palesztin vezetés már előre jelezte, nem látják szívesen Pence-t, s Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sem kíván vele találkozni. Abbász egyik tanácsadója a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak nyilatkozva elmondta, Donald Trump amerikai elnök döntését követően, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, a palesztinok nem hajlandók egyeztetni az izraeli–palesztin konfliktusban közvetíteni próbáló amerikai tisztségviselőkkel. Hozzátette: az időben nem korlátozott bojkott kiterjed Jason Greenblattre, illetve Trump vejére és tanácsadójára, Jared Kushnerre is.

Az amerikai elnök december 6-ai bejelentése nyomán ismét elmélyült a palesztinok és Izrael közötti konfliktus. A Pence-t közel-keleti körútján elkísérő Greenblatt az utóbbi hónapokban több alkalommal is tárgyalt palesztin tisztségviselőkkel a 2014 óta megfeneklett békefolyamat újraindításáról.

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti. Ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok pedig jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.