Az „antiszemita” tüntetések betiltását sürgeti a Németországi Zsidók Tanácsa

A szervezet elnöke a hétvégi berlini zászlóégetés kapcsán nyilatkozott.

MTI
2017. 12. 12. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „antiszemita” tüntetések megtiltását sürgeti a németországi zsidóság legnagyobb szervezete a Jeruzsálem státusa körüli vitával kapcsolatban tartott berlini demonstrációk miatt, amelyeken izraeli zászlókat égettek.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi lapinterjúban kifejtette: meg kell vizsgálni, hogy miként lehet előzetesen, „egyetemesen megakadályozni az antiszemita demonstrációkat”. El kell érni, hogy ne lehessen engedélyeztetni „egyértelműen antiszemita jellegű” demonstrációkat – mondta.

A múlt hét végén tartott Egyesült Államok- és Izrael-ellenes tüntetések tapasztalatai alapján a szervezők nyilvánvalóan nem tudják garantálni, hogy nem lesz zsidóellenes uszítás – tette hozzá a ZdJ elnöke a Rhein-Neckar-Zeitung hírportálján közölt interjúban.

Hangsúlyozta: „Aki izraeli zászlót éget, az megkérdőjelezi és elutasítja Izrael államisághoz fűződő jogát”, és ez a cselekmény „a gyülekezési szabadság korlátaiba ütközik”.

A gázai konfliktus 2014-es elmélyülése idején tartott európai antiszemita megmozdulásokra utalva hozzátette: meg kell akadályozni, hogy kialakuljon „a gyűlölet és az erőszak újabb spirálja”. Szükség esetén a törvényhozásnak is lépnie kell, és a rendőrségnek minden demonstrációt azonnal fel kell oszlatnia, ha a tüntetők antiszemita lózungokat skandálnak vagy izraeli zászlót égetnek – mondta.

Arra a felvetésre, hogy az antiszemitizmus növekedett Németországban az utóbbi években, azt mondta, hogy a zsidóellenesség „hangosabban és nyersebben” nyilvánul meg. Egyre inkább elmosódik a kimondható és a kimondhatatlan határa, és sokan már ki merik mondani, amit mindig is gondoltak.

Ebben fejleményben „meghatározó része van” az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenti pártnak – jelentette ki Josef Schuster.

A muzulmánok részéről is tapasztalható antiszemitizmus – jelentette ki, kifejtve: nagy számban érkeztek az arab világból Németországba emberek, akik „az Izrael-ellenességgel nőttek fel”, és ezt „természetesen nem rakták le egyszerűen a határon”, mielőtt beléptek az országba. „A migráció is hozzájárul az erősebb antiszemitizmushoz, de nem ez az egyedüli tényező” – mondta a ZdJ elnöke.

A hét végén Berlinben az amerikai nagykövetség előtt – a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál – Egyesült Államok- és Izrael-ellenes demonstrációkon égettek izraeli zászlókat. A tüntetéseket azért tartották, mert Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A rendőrség tizenkét ember ellen feljelentést tett, és tíz főt előállított. Angela Merkel kancellár és kormánya elítélte az antiszemita megnyilvánulásokat és a zászlóégetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.