Az ENSZ szerint 258 millió migráns van a világon

Az ezredforduló óta 50 százalékos növekedés történt a számukban.

MN
2017. 12. 18. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

258 millió migráns van a világon, az ezredforduló óta 50 százalékos növekedés történt a számukban – írja az MTI az ENSZ közlése alapján. A világszervezetnek a migrációs tendenciákat és fejleményeket leíró jelentését a migráció világnapján tették közzé.

Az ENSZ hangsúlyozta, hogy minden tizedik migráns menekült vagy menedékkérő, globális szinten a lakosság 3,4 százaléka migráns, ami azt jelenti, hogy 258 millió ember nem a születési országában él.

A jelentés szerint Észak-Amerika lakossága 2000 és 2015 közötti növekedésének 42 százaléka a migráció következménye, Európa népessége pedig csökkent volna ez időszakban a migráció nélkül.

A legtöbb bevándorló, 50 millió ember az Egyesült Államokban él, Szaúd-Arábiában, Németországban és Oroszországban pedig egyenként 12 millió migráns tartózkodik. Nagy-Britannia a harmadik helyen szerepel 9 millió külföldről érkezett emberrel.

A legtöbb migráns, 106 millió ember Ázsiából származik, ezen belül Indiából vándoroltak külföldre a legtöbben, 17 millióan. Mexikóból 13 millióan vándoroltak ki.

A migrációs világnapot annak emlékére tartják, hogy az ENSZ 1990. december 18-án fogadta el a vendégmunkások és családtagjaik jogainak védelméről szóló megállapodást, amely 2003. július 1-jén lépett hatályba.

Az ENSZ azokat a személyeket nevezi migránsoknak, akik nem a szülőhazájukban élnek. Évről évre több millió ember vándorol be a jobb jövő reményében a fejlődő világ országaiból az iparosodott államokba, csaknem felük Európát veszi célba.

Ma nagyobb a mobilitás, mint valaha, a szakértők az áruk, majd a pénz szabad mozgása után az emberek vándorlását a múlt évszázadban kibontakozó globalizáció harmadik hullámának tekintik.

Az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) idei jelentése szerint a világon 23 millió ember készül arra, hogy kivándoroljon hazájából, s ez a szám folyamatosan növekedett az utóbbi években.

Az IOM előrejelzése szerint 2050-re meghaladhatja a 400 milliót a nemzetközi migránsok száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.