Az ENSZ új szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen

A szankciók értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj exportját.

MTI
2017. 12. 22. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szankciókat szavazott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Észak-Koreával szemben. A 15 tagú Biztonsági Tanács (BT) egyhangúlag, Kína egyetértésével szavazta meg a Washington által javasolt új büntetőintézkedéseket.

A szankciók értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. Az előbbi mennyiségét az elfogadott határozat évi négymillió hordóban, a finomított termékekét pedig évi ötszázezer hordóban határozza meg. A határozat felhívja az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy tizenkét hónapon belül küldjék haza az összes vendégmunkást. A cél: ezzel is megfosztani a phenjani rezsimet a vendégmunkások által hazaküldött pénztől.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a voksolás után azt nyilatkozta: az újabb határozat „egyértelmű üzenet Phenjannak, hogy minden további ellenszegülését további szankciók sora és elszigetelődés követi majd”.

A szankciókat nukleáris és rakétaprogramja miatt hozták Észak-Korea ellen, immár sokadszor. Washington 2008 óta folyamatosan szankciókkal próbál nyomást gyakorolni Phenjanra, mindeddig eredménytelenül. Az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát rendszeresen fenyegető ázsiai kommunista ország november végén újabb sikeres ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre olyan rakétával, amely állítása szerint képes elérni az Egyesült Államok bármely pontját. Elemzők az újabb szankcióktól azt várják, hogy döntő hatásuk lesz az észak-koreai gazdaságra, és így sikerülhet meghátrálásra késztetni Kim Dzsongun észak-koreai diktátort. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.