Az orosz legfelső bíróság helybenhagyta Navalnij kizárását az elnökválasztásból

A politikus a döntés után arra buzdította a választópolgárokat, hogy bojkottálják a szavazást.

MN
2017. 12. 30. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz legfelső bíróság helybenhagyta szombaton kihirdetett határozatában a központi választási bizottság azon döntését, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat a 2018. március 18-ára kitűzött elnökválasztáson – írja az MTI.

A bizottság hétfőn arra hivatkozva utasította el a negyvenegy éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij ezzel szemben azzal érvelt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát. Csütörtökön nyújtott be panaszt a választási bizottság döntése ellen, a legfelső bíróság szerint azonban a döntés teljesen összhangban áll a törvényekkel.

Az elnökjelöltek regisztráláshoz szükséges iratok leadásának határideje vasárnap jár le.

Navalnij a választási bizottság döntése után arra buzdította a választópolgárokat, hogy bojkottálják a szavazást. A Kreml erre reagálva közölte: a hatóságok megvizsgálják, hogy a felhívás nem törvényellenes-e.

Az Európai Unió kedden elítélte az orosz választási bizottság döntését. Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak a jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénz elsikkasztása miatt elítélték. „Nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben” – írta Kocijancic. Hozzátette, hogy az illetékes hatóságok döntése miatt „komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege”. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.