Beszivárgó terrorista ölt meg gyakorlatozó rendőröket Szomáliában

Az öngyilkos merénylő legalább 15 rendőrrel végzett, a támadást az iszlamista al-Shabaab milícia vállalta magára.

MTI
2017. 12. 14. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tizenöt gyakorlatozó rendőrt ölt meg egy rendőrnek öltözött öngyilkos merénylő csütörtökön a szomáliai fővárosban – közölték tisztségviselők. A merénylet szervezőjeként az al-Shabaab szélsőséges iszlamista milícia jelentkezett.

A rendőrök egy díszszemlére gyakoroltak korán reggel, amikor az egyenruhát viselő merénylő beszivárgott a rendőr-akadémia területére, és a gyakorlatozók között felrobbantotta a testére erősített pokolgépet. A támadásnak tizenhét sebesültje is van.

Az al-Shabaab katonai szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a robbanásban huszonhét rendőr halt meg.

Az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó al-Shabaab lázadást folytat az ENSZ támogatta mogadishui kormány ellen, rendszeresen megtámadja a szomáliai biztonsági erőket és az azokat erősítő afrikai uniós katonai egységeket. Az al-Shabaab az iszlám törvényeknek, a saríának egy szigorúan értelmezett változatát akarja bevezetni az országban.

Az al-Shabaab folyamatosan veszít területéből az országban, Mogadishuból már 2011-ben kiűzték, viszont a tíz évvel ezelőtt Szomáliába vezényelt afrikai uniós békefenntartók létszáma a jelenlegi 22 ezerről 21 ezerre csökken a hónap végén, mert a hosszú távú terv az, hogy a biztonsági helyzet ellenőrzését fokozatosan átveszi a szomáliai hadsereg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.