Beteg gyerekeket hoztak ki Damaszkusz ostromlott övezetéből

Válságos állapotú gyerekeket menekített ki a Vörös Félhold a lázadók uralta Kelet-Gútából.

Koncz Tamás
2017. 12. 27. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beteg és alultáplált kicsiket hozott ki a Vörös Félhold szíriai csoportja Damaszkusz elővárosi területéről, Kelet-Gútából, hogy aztán kórházba szállítsa őket – írja honlapján a BBC.

A kimentettek számáról még nincs pontos adat. Valószínűleg hét rákos gyerek is lehet közöttük, Bassár el-Aszad elnöki irodája a segélyszervezet kérésére ugyanis korábban fontolóra vette, hogy hozzájárul az evakuálásukhoz – igaz, el-Aszad irodája később nem kommentálta a mentőakciót.

Becslések szerint jelenleg több mint 130 olyan gyerek élhet Kelet-Gútában, aki sürgős kórházi, orvosi ellátásra szorulna, a helyi kiskorúak 12 százaléka pedig súlyosan alultápláltnak számít.

A kormánypárti erők már négy éve ostromolják a lázadó fegyveresek uralta területet, ahol csaknem 400 ezer lakó szorult két tűz közé – itt történt meg a szíriai polgárháború talán legpusztítóbb vegyi támadása is, 2013 augusztusában a szír hadsereg szaringázt vetett be helyi ellenállók és a lakosság ellen.

A támadásban több mint 300 ember halt meg. A szír kormány először a lázadókra próbálta fogni a mészárlást, ám a nemzetközi felháborodás és nyomás hatására hivatalosan vállalta, hogy beszolgáltatja vegyi fegyvereit. Ennek ellenére még az idén áprilisban is szaringázzal gyilkoltak meg több mint 80 embert a szíriai Hán Sejkúnban, a BBC pedig megrázó videoriportban mutatta be, milyen kínszenvedés várt a gáztámadás áldozataira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.