Bombát találtak egy németországi karácsonyi vásáron

A potsdami rendőrség elrendelte a környék kiürítését és lezárását.

MN
2017. 12. 01. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanószerkezetet találtak pénteken egy karácsonyi vásáron a németországi Potsdamban – írta Twitteren az AFP hírügynökség. A Berlin melletti város rendőrségének tájékoztatása szerint a tűzszerészek úgynevezett nem konvencionális robbanószerkezetet találtak a Potsdam központjában működő szabadtéri adventi vásáron. A rendőrség elrendelte a környék kiürítését és lezárását.

A Potsdamer Neueste Nachrichten című helyi lap értesülése szerint a szerkezet egy 40-szer 50 centiméter méretű postai küldeményben van, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek, ahol egy alkalmazott kinyitotta, így fedezte fel a gyanús drótokat – írja a Pnn.de.

A brandenburgi belügyminiszter, Karl-Heinz Schröter később közölte: a csomag röntgenkészülékkel történt átvilágítása során szögeket és porszerű anyagot találtak, ugyanakkor – mint fogalmazott – egyelőre nem világos, hogy valódi robbanószerkezetről vagy csak utánzatról van szó. A nyomozásnak még nagyon az elején járunk – tette hozzá. Schröter szerint a csomagban robbanószer helyett lehetett akár gipsz vagy egy más veszélytelen por is, míg a szögek egy konzervdobozhoz hasonló fémedényben voltak. Mint mondta, most vizsgálják annak lehetőségét, hogy más helyre is szállítottak ilyen csomagokat. Hangsúlyozta: korai még arról beszélni, hogy merényletet terveztek volna a karácsonyi vásár ellen, ugyanis a gyógyszertár is lehetett a célpont, ugyanakkor a politikai indítékot nem lehet kizárni – tette hozzá Torsten Herbst, a rendőrség szóvivője. Este 8-kor még nyomozókutyákkal igyekeznek megbizonyosodni arról, hogy nincs több hasonló szerkezet a városban.

A rendőrség legfrissebb közlése szerint a talált gyanús csomagban eddig nem találtak gyújtószerkezetet, ezért vélhetően nem robbanhatott volna fel, ugyanakkor kábeleket, elemeket és több száz kis szöget tartalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.