Bostoni műkincsrablás: szilveszterkor jár le a tízmillió dolláros jutalom

A rendőrnek öltözött tettesek tizenhárom képet vittek el a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból.

MTI
2017. 12. 30. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény közvetlenül a bűncselekmény után egymillió dolláros jutalmat tűzött ki, amelyet 1997-ben ötmillióra, majd idén tavasszal tízmillióra emelt. A múzeum szerint ez a legmagasabb nyomravezetői jutalom, amelyet magánintézmény valaha felajánlott.

Egyelőre úgy tűnik, hiába, ami nagy csalódás az intézmény mellett az amerikai Szövetségi Nyomozóirodának (FBI) is. Mindketten abban reménykedtek, hogy a kétszeresére emelt összeg majd segít új nyomokra találni. „Vissza akarjuk kapni a festményeinket” – hangsúlyozta Kathy Sharpless, a múzeum szóvivője.

A rendőrnek öltözött két tettes tizenhárom képet vitt magával, köztük Rembrandt Krisztus a viharban a Galileai-tengeren című alkotását, Vermeer A koncert című munkáját – egyikét a 17. századi holland festő kevesebb mint negyven ismert művének –, továbbá Manet és Degas egy-egy képét.

Az FBI 2013-ban közölte, hogy azonosítottak két gyanúsítottat. A bűncselekmény azonban addigra már elévült, és nem voltak a képek birtokában. Két évvel később tudatták, hogy a bostoni férfiak, akik kapcsolatban álltak a szervezett bűnözői csoportokkal, elhunytak. A hatóság szerint a képeket a maffián keresztül Connecticut államba, majd Philadelphiába juttatták, de ott kihűlt a nyom.

A múzeum többször hangsúlyozta, hogy nem az elkövetők kiléte izgatja, hanem az, hogy visszakapják a műveket.

Közben Arthur Brand holland műkincsnyomozó állítja, beszélt egykori rendőrökkel, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű terrorszervezet korábbi tagjaival és másokkal, és ez alapján meggyőződése, hogy egyre közelebb jut a rejtély megoldásához. „Ki fog derülni az igazság, ebben teljesen biztos vagyok. Az egyetlen kérdés, hogy a képek vajon léteznek-e még” – idézte az AP amerikai hírügynökség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.