Donald Trump aláírta az adótörvényt

Ezzel eddigi legnagyobb törvényhozási győzelmét aratta az amerikai elnök.

MN
2017. 12. 22. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök a Fehér Ház ovális irodájában, újságírók jelenlétében szignálta a másfél ezer milliárd dolláros adócsökkentést előirányzó törvényt – írja az MTI.

„Nagyon-nagyon büszke vagyok rá” – mondta az újságíróknak, és hozzátette, hogy a törvényben „fantasztikus dolgok” vannak a vállalkozások, a dolgozó emberek, a középosztály és mindazok számára, akik munkahelyet teremtenek. Úgy fogalmazott: a vállalatok „megőrülnek majd” a törvényért. Trump elmondta, hogy eredetileg januárban szerette volna kézjegyével ellátni a törvényt, de amikor látta, hogy a hírekben karácsony előtti szignálást emlegetnek, „azonnal felhívta” a munkatársait, és kérte a pénteki aláírást. „Nem akartam, hogy azt mondják, nem tartom meg az ígéretemet” – mondta. A Fox televízió kommentátora szerint a szignó „karácsonyi ajándék” volt az adófizetőknek. Az újságíróknak nyilatkozva az elnök azt hangsúlyozta, hogy a mostani adócsökkentés még nagyobb arányú, mint a több mint három évtizeddel ezelőtt, Ronald Reagan elnöksége idején elfogadott adótörvényben előirányzott csökkentés.

Donald Trump ezzel egyidejűleg aláírta azt a kongresszus által csütörtök este elfogadott törvényt, amely biztosítja a szövetségi kormányzat finanszírozását január közepéig, és szignálta a rakétavédelmi rendszerek fejlesztésére fordítandó, négymilliárd dolláros kiadásról szóló törvényt is. A rövid ceremónia után Trump a floridai birtokára indult, ahol a karácsonyi ünnepeket tölti.

A törvényt szerdán a szenátus 51:48 arányban szavazta meg. A klasszikus republikánus értékeknek megfelelően radikális adócsökkentésről van szó: a társaságiadó-kulcs 35-ről 21 százalékra változik, amitől az amerikai gazdaság további felpörgését várják. A támogatók logikája úgy szól, hogy a csomag a következő tíz évben nemcsak „a saját árát termeli ki”, hanem magasabb szintre is emeli az országot. Az ellenzők ezzel szemben azt állítják, hogy a középosztály, illetve a szegényebbek meg fogják sínyleni a változtatásokat, és elszalad az államadósság is.

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adókulcsot jelenti.

Jelentős mértékben nőnek az egyéni és a családi adókedvezmények, de egyes engedmények megszűnnek. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A törvény jelentős mértékben, legfeljebb tízezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A törvény egyszeri adót vet ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore-pénzeket kezelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.